Belföld

Az ÉS nem közli a helyreigazítást

A lap visszautasítja a Szárhegy Dülő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. helyreigazítási kérelmét. Az ÉS korábbi cikkeiben az Orbán-család szőlőügyeivel foglalkozott.

A helyreigazítási kérelmet a szerkesztőség visszautasítja, álláspontját a korábbi közlésekkel kapcsolatban fenntartja – olvasható az ÉS honlapján csütörtök este. A hetilap szerkesztősége április 8-án kapott egy kérelmet az Orbán-család érdekeltsége miatt az utóbbi időben elhíresült cégtől. A kérelmet a lap hangsúlyozottan nem mint helyreigazítást, hanem kizárólag a kft. álláspontjaként, az olvasók informálása céljából közli pénteken megjelenő számában, az olvasói levelek között. A lap azzal indokolja elutasítását, hogy „sajnálattal állapítjuk meg, hogy bár a riportsorozat mindvégig a kft. tagjainak és a gyűlésen jelen lévő Orbán Viktornak a személyes közreműködését tárja fel, egyikük sem fordult a laphoz, helyettük a kft. ügyvezetője kér a riportok lényegét nem érintő tényre helyreigazítást A kft. mint jogi személy nem azonos a tagokkal mint természetes személyekkel.”

A Szárhegy Dülő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft amúgy a következő szöveg közlését kérte a laptól: “Helyreigazítás – Lapunk 2005. március 11-i számának Tokaji borcsaták II. című cikkében valótlanul állítottuk – illetőleg híreszteltük -, hogy a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. 2000. szeptember 6-án, 2001. június 4-én, valamint 2001. december 2-án taggyűlést tartott, ezért ilyen taggyűlésekről jegyzőkönyv sem készülhetett.”


Folytatásos történet


Az ÉS március 11-én Tokaji borcsaták II. címmel folytatta Rajnai Attila riportsorozatának közlését, az első rész még 2003 őszén jelent meg. A cikkek öszszefüggéseiben tárták fel az Orbán család részvételét egy olyan kft.-ben, amely a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a 2002-es választások után szándékozott felvásárolni a Tokaj Kereskedőház Rt. tulajdonában álló egyes vagyonrészeket. A kft. tagjai az akkor hivatalban lévő miniszterelnök feleségén kívül két jogász, az akkori párizsi magyar nagykövet és a Postabank igazgatóságának korábbi vezetője, utóbbi felesége később a kft. ügyvezetője, a fentebb közölt helyreigazítási kérelmet jegyző Kántor Andrea – idézi fel a hetilap a történéseket.

A cikksorozat második cikkből kiderült, hogy Orbán Viktor rendszeresen részt vett a felesége résztulajdonában álló vállalkozás taggyűlésein és alkalmanként tanácsokkal látta el neje üzlettársait. A lap birtokában lévő jegyzőkönyvek szerint olyan taggyűlés is zajlott, amelyet az akkori miniszterelnöki rezidencián tartottak. A hetilap később azt is állította, hogy a Tokaj Kereskedőház Rt. egy részét a 2002-es választások után akarták privatizálni.


“Óriási botrány lenne belőle”


A lap cikkei szerint a jegyzőkönyvek arról tanuskodnak, hogy Orbán ilyen tanácsokkal látta el a céget: “ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet”. A részben az ex-kormányfő neje által tulajdonolt Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. számos állami forrásból próbált pénzt szerezni fejlesztésekre, végül 41 milliós állami támogatást nyert el. A hetilapban közölt jegyzőkönyv szerint a volt miniszterelnök családi és baráti érdekeltégébe tartozó társaság taggyűlésén Orbán Viktor azt is mondta, a kereskedőház privatizációja 2002 után lesz aktuális. Az ÉS által közölt jegyzőkönyv szerint: “A borkutatót nem lehet külön kihozni, óriási botrány lenne belőle. Ha szétszedjük az egészet, akkor ki lehet hozni a kutatót. 2002 után lesz aktuális a téma” – fogalmazott a volt kormányfő.

Orbán Viktor volt miniszterelnök az első cikk megjelenése óta tagadja, hogy járt volna valamilyen taggyűlésen, a Fidesz pedig azzal igyekezett bizonyítani Orbán igazát, hogy beszerezte a cégbíróságra beadott taggyűlési jegyzőkönyveket, amelyek nem tartalmazzák a cikkben idézett kitételeket.

Az MSZP ugyanakkor parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza az ügyben. „Lejárt a 30 napos határidő, amíg Orbán Viktor volt kormányfő sajtó-helyreigazítási pert indíthatott volna az Élet és Irodalom cikkét illetően” – közölte szerdán Nyakó István az MSZP szóvivője, hozzátéve, hogy pártja szerint Orbán politikai karrierjének végét jelentheti, ha igaznak bizonyulnak az Élet és Irodalom című hetilap állításai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik