Belföld

Kihalhatnak az osztrák parasztgazdaságok

Utódlási gondokkal küzdenek az osztrák parasztgazdaságok, amelyek közül jelenleg minden ötödikben bizonytalan, hogy folytatják-e a gazdálkodást.

A fiatal gazdák ausztriai szövetségének elnöke, Martin Wetschka arra hívta fel a figyelmet, hogy a 217 500 osztrák parasztgazdaság között elsősorban a kisebb gazdaságok küzdenek utódlási gondokkal, míg a 40 hektárnál nagyobb területű mezőgazdasági üzemek tulajdonosai általában könnyebben találnak maguknak utódot. Felméréseik szerint az osztrák gazdák háromnegyede a fiának szeretné átadni gazdasága továbbvitelét, ám erre nincs mindenütt lehetőség. Az ausztriai tapasztalatok szerint a parasztgazdautódok átlagéletkora jelenleg 23,5 év, és általában 31 éves korban veszik át a gazdaságok irányítását a fiatalok. A szövetség szerint jelenleg az osztrák parasztgazdaságok 45,3 százalékában biztosított az utódlás, míg 18,5 százalékban egyáltalán nem, 36,2 százalékában pedig még nem rendezett, de lehetőség van rá – idézi az MTI a szövetség közleményét.

A nyolcmillió lakosú Ausztriában a hatvanas évek óta 80 százalékkal csökkent a mező- és erdőgazdaságban foglalkoztatottak száma. A kilencvenes évek elején még minden hetedik foglalkoztatott dolgozott ebben az ágazatban, jelenleg minden huszadik. A mező- és erdőgazdaság részesedése mindössze 2 százalékos a hazai össztermék (GDP) előállításában, miközben a szolgáltatásoké 65 százalékos, az iparé 33 százalékos. Az osztrák parasztgazdaságok átlagosan 17 hektáron gazdálkodnak, ami az egyik legkevesebb az EU 15 régebbi tagállamának a rangsorában, csak Görögországban és Olaszországban alacsonyabb. A legutolsó hivatalos adat szerint a parasztgazdaságok éves átlagjövedelme 2003-ban 18 513 euró volt, 4 százalékkal kevesebb a 2002-esnél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik