Belföld

Több pénzt kapnak az önkormányzatok

Idén 4,6 milliárd forint költségvetési pénz jut a helyi önkormányzatok címzett támogatására, 2007-ig pedig 60,2 milliárdot szán a kormány erre a célra – mondta Batiz András kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően.

A szóvivő hozzátette, hogy a hároméves támogatási program jövő évre 22,8 milliárd, 2007-re pedig 20,7 milliárd forint központi forrást irányoz elő ugyanilyen célokra, azaz összesen 60,2 milliárd forintot, ami az önkormányzatok saját erejéből 12,1 milliárd forinttal egészül ki.

Az idei 78 címzett támogatást olyan fejlesztésekre szánják, mint kórház- és rendelő rekonstrukció, könyvtárak építése és rekonstrukciója, illetve vízgazdálkodási célokra. Batiz András elmondta, hogy a kormány alapelvnek tekintette, hogy minden megyében legalább egy-két beruházás megkezdődhessen az idei évben.

A támogatásról szóló előterjesztést a kormány rövidesen a parlament elé terjeszti.

A Fidesz-frakció szóvivője szerint a kormánynak fel kell hagynia azzal a gyakorlattal, hogy döntéseivel anyagilag a következő kormányzatot terheli. A három évre szánt 60 milliárd forintos támogatásnak egynegyede sem esik a Gyurcsány-kormány időszakára – mondta Halász János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik