Belföld

Szerdán színt vall az SZDSZ

Az SZDSZ a szerdai egyeztetési forduló után közli, kit tud támogatni államfőjelöltként. Az esélyesek között szerepel Glatz Ferenc, az MTA volt elnöke, Horn Gyula ex-kormányfő, Bárándy Péter korábbi igazságügyi miniszter és Bihari Mihály, egykori alkotmánybíró.

“Előrelépés történt az MSZP oldalán államfőjelölt-ügyben, mivel a szocialisták már nem csak Szili Katalin nevét mondják” – hangsúlyozta Sándor Klára, a koalíciós tárgyalódelegáció szabad demokrata tagja a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Mint mondta, az SZDSZ ügyvivői testületének a parlamenti frakciótagokkal kibővített kedd esti ülésének részvevői szavaztak Szili Katalin személyéről, s ez alapján ismét egyértelművé vált, hogy a szabad demokraták nem akarják az Országgyűlés jelenlegi elnökét államfőjelöltként látni.

“Tudjuk, hogy Szili Katalin támogatottsága erős a szocialista pártban, de egy koalícióban vagyunk, nemcsak az SZDSZ partnere az MSZP-nek, hanem fordítva is. (…) Az MSZP vezetését nem lephette meg, hogy pártpolitikust nem támogatunk, hiszen ezt már jóval korábban nyilvánvalóvá tettük” – fejtegette Sándor Klára.

Kiemelte: az SZDSZ abból a meghatározott körből, listából szeretné kiválasztani azt a személyt, akit támogatni tud, amelyet az MSZP felvázolt. Megjegyezte: mindkét párt érdeke a megegyezés, és hogy az MSZP olyan jelöltet tudjon állítani, akit az SZDSZ támogatni tud. “Azt reméljük, sikerül olyan kompromisszumra jutni, hogy ne csak egy jelöltből választhassunk, hanem valódi választás történjen” – közölte Sándor Klára, aki szerint Szili Katalin személyéről is tárgyalnak az MSZP-vel, de “más nevek is szóba kerültek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik