Belföld

Sok a Lyme-kóros beteg

Pest megyében tavaly csaknem 130 olyan megbetegedés történt, amelyet kullancs okozott. Legtöbben az alig harminc éve felismert Lyme-kór miatt szorultak orvosi ellátásra, ketten azonban a vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladást okozó enkefalitiszban betegedtek meg.

Ez utóbbi ellen azonban már létezik oltóanyag, és beadása ilyenkor tavasszal célszerű azoknál, akik gyakran tartózkodnak fás, erdős területeken. A Lyme-kór első tünetei közé tartozik a csípés körül megjelenő bőrpír, amely az idő múlásával növekedhet, hosszabb távon fáradékonyság, fejfájás, ingerültség, nyirokcsomó-duzzanat és más tünetek követhetik.

A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, de gyógyítható. Ugyanakkor a kór diagnosztizálása sokszor még problémát okoz: Magyarországon ugyanis csak egyetlen helyet foglalkoznak a betegség megállapításával és gyógyításával, ugyanakkor a háziorvosok sincsenek megfelelően felkészülve a hozzájuk fordulók továbbirányítására. A Lyme-kór tünetei ugyanis sok más betegségére hasonlítanak.

A közhiedelemmel ellentétben a kullancs nem a fák lombozatán él, hanem a talaj közeli növényzetben, és így könnyen rátapad nemcsak az emberre, hanem a háziállatokra is. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint a megelőzés, vagyis a zárt ruházat, valamint a testfelület gyakori átvizsgálása, és a megtalált kullancsok azonnali eltávolítása a legmegbízhatóbb védekezés.

A kullanccsal fertőzött területeken az előírások szerint a terület tulajdonosának kell gondoskodnia a védekezésről. A tisztiorvosi szolgálatnak csak akkor kell közbelépnie, és irtásra kötelezni a tulajdonost, ha az egészségügyi kártevő, azaz a kullancs tömeges előfordulása vagy egyéb körülmények miatt közegészségügyi ártalmat okoz, illetve járványügyi szempontból veszélyt jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik