Belföld

A nyugati tizedébe kerül a kelet-európai munkaerő

Európa keleti felén átlagban negyedannyiba kerül egy alkalmazott, mint a kontinens nyugati részén.

A Mercer személyzeti tanácsadócég összeállítása szerint Németországban, Belgiumban, és Svédországban kerülnek a legtöbbe az alkalmazottak, a legolcsóbban Lettországban és Litvániában lehet munkaerőhöz jutni Európán belül – a különbség akár tízszeres is lehet. A költségekbe nemcsak a bért, hanem a szociális kiadásokat, és más „kötelező és szokásos” fizetnivalókat is beleszámolták.

A belga munkavállalók 54 577 euróba kerülnek, a lettek 4 753 eurós árával szemben. Az EU átlaga 28 269 euró (körülbelül 700 000 forint) lett, ez 15 százalékkal alacsonyabb az Egyesült Államokban átlagos összegnél. Így nem meglepő, hogy a cégek keletre vonulnak. Különösen, hogy az euró ilyen erős a dollárral szemben, ami megdrágítja a nyugat-európai befektetéseket – mondta Mark Sullivan, a kiadványt gondozó Mercer egyik szakértője.

A személyi költségek 10 és 50 százaléka között változnak a különféle juttatások költségei. A legkevesebb Dániában, Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Luxemburgban. A lista másik végén Görögország, Belgium és Franciaország áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik