Belföld

Még Magyarországra is jöhet a KIA

A magyar és a cseh beruházástámogató ügynökségek is kivetették a hálójukat a KIA autógyárra, miután Szlovákiában egyre bonyolódik cég tervezett telephelyének ingatlanügylete – adta hírül a Napi Gazdaság.

Ha Szlovákia április végéig nem rendezi megnyugtatóan a Zsolna mellett épülő Hyundai/Kia autógyár parcelláinak ügyét, akkor a dél-koreai beruházók elvesztik a bizalmukat a szlovák kormány iránt – jelentette ki Pavol Rusko szlovák gazdasági miniszter.

Rusko azért húzta meg a vészcsengőt, mert a április 6-ai kabinetülésen időigényes és bonyolult földkisajátítási megoldás került előtérbe a korábbi többszörös földcsereügylet helyett. A helyzet komolyságát az is jelzi, hogy a koreai autógyár vezetője, Mong Koo Chung szlovákiai látogatását az utolsó pillanatban lefújták.

A SME című szlovák napilap szerint a cseh CzechInvest és a magyar ITDH beruházástámogató ügynökség is kivetette hálóját a Kiára. A CzechInvest már jelezte, hogy a korábban már felajánlott ipari zóna készen várja egy nagyberuházó érkezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik