Belföld

Hornt kínálja Szili mellett az MSZP

Az MSZP Horn Gyulát állítja alternatív köztársaságielnök-jelöltként Szili Katalinnal szemben az SZDSZ-nek az Infó Rádió értesülései szerint. A politológus szerint várható volt ez a forgatókönyv.

Bár szerdán több név – így Glatz Ferenc, Bárándy Péter, Bihari Mihály – is felmerült, mint kompromisszumos köztársaságielnök-jelölt, az Infó Rádió értesülései szerint a szocialisták Horn Gyula nevét dobták be.


„Ha ez igaz, akkor megerősítést nyert az a korábbi elképzelés, hogy az MSZP Horn megjelenésével próbálja meg rávenni a kisebbik kormánypártot Szili Katalin elfogadására. Kettőjük közül ugyanis egyértelmű, hogy Szili az elfogadhatóbb az SZDSZ-nek” – véli Kumin Ferenc. A politológus a FigyelőNetnek elmondta: várható volt ez a forgatókönyv, de ilyen egyértelmű kinyilatkoztatása azért meglepi. „Ez az idegek harca. Az alternatív jelöléssel az MSZP csak tovább hergeli a szabad demokratákat, ezzel egyre nagyobb lesz az ára a kompromisszumnak. Innen egyre nehezebb visszavonulnia az SZDSZ-nek, azzal feladná álláspontját” – mondta Kumin Ferenc.


Véleménye szerint a megegyezés egyre kilátástalanabbá kezd válni, és az sem elképzelhetetlen, hogy az SZDSZ – a most még nem megnevezett – ellenzéki jelöltet támogatja. Sólyom László újra esélyessé válhat, hiszen az AB egykori elnökét nem csak a Fidesz tudná elfogadni, de mind Gyurcsány Ferenc, mind pedig Kuncze Gábor pozitívan nyilatkozott róla. „Egyetlen megoldás van talán: Kuncze Gábor kedden elküldött körlevele, amelyben felszólítja szimpatizánsait a véleménynyilvánításra. Ennek eredményével legitimálhatná ugyanis, ha mégis belemegy Szili Katalin jelölésébe.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik