Belföld

Demonstráltak a budapesti szobrok

A Gerilla Propaganda Kollektíva keddi akciója nyomán néhány fővárosi szobor tiltakozott politikai viszonyaink ellen egészen a rendőrség közbelépéséig. A fiatal budapesti aktivisták eddig a köztereken elburjánzó reklámdömping ellen matricákkal, plakátokkal harcoltak.

A www.indymedia.hu április 8-án számolt be egy Gerilla Propaganda Kollektíva (GPK) akcióról. Többek között Szondi, Zichy és Mikszáth szobrán a „Lehet más…” feliratú tábla lógott. Marketingfogással éltek az aktivisták, az április 8-i akciójuk üzenete sokat sejtető, de kevéssé konkrét volt. A figyelemfelkeltő felütés után négy nappal tábláik szövege megváltozott: „Lehet más a politika” és „Lehet más a város” tábla lógott többek közt Ady, Dózsa György nyakában, a Kálvin-szobor mellett és Petőfi Sándor ujján.





Gerilla Propaganda: „Az utca mindenkié!”
A november 26-i „Ne vásárolj semmit nap” kapcsán ismerkedhetett meg szélesebb közönség az m1 Rakott című műsorában a Gerilla Propaganda Kollektívával. Akcióik szervezettek; a Szigeten és az Autómentes nap alkalmával senkit sem sértő módon alakították át a köztéri reklámok tartalmát, ezzel akarva elgondolkodtatni az előre gyártott üzenetek fogyasztóit. A cégeket vádolják: „ha van elég pénzük, megveszik kilóra a köztéri felületeket, a képi világunk egy részét.” A Rügyecske Kalendáriumban található Gerilla Propaganda kiáltványa szerint unalmas és szánalmas a vizuális rabszolgaság. “A közterületek vizuális privatizációja lassan véget ér. Nem kérünk kárpótlást, és nem adunk, ha visszaszereztük.”- szól üzenetük.

A kedd éjszakai vállalkozást sikeresnek könyvelték el az akció résztvevői, tudta meg a FigyelőNet, viszont közel sem tudtak annyi szobrot transzparensekkel ellátni, amennyit szerettek volna. A budai csapatot Virág Benedek szobránál vették észre a rendőrök. A magát megnevezni nem kívánó aktivista lapunknak elmondta, hogy leszedették velük a táblákat, és elengedték őket. A civil ökopolitika nem hatotta meg a rendőröket, hisz van bejáratott útja a demonstrálásnak: „Menjenek a Kossuth térre”- érveltek a rend fenntartói. A GPK következő akciója már nappal lesz, árulta el az egyik résztvevő.

A GPK aktivistái szerint tevékenységük kortárs művészet: multinacionális cégek reklámjai által birtokolt városfelületekből „lopnak” vissza valamennyit a közösség számára, vagy a steril, sablonszerű városképet díszíti fel munkáikkal. Az aktivisták szerint ezért tevékenységük nem keverendő össze a várost elcsúfító grafitikkel.

Ökofeszt – Lehet más a politika!


Demonstráltak a budapesti szobrok 9

A feldíszített Kálvin-szobor (Fotó: Radnai Balázs)

A Védegylet és a Zöld Fiatalok ingyenes rendezvényének a Gödör ad helyet április 15-16-án. A kétnapos fesztiválon előadásokat, beszélgetéseket és műhelyeket szerveznek, melyeket koncertek, filmvetítések és gyerek-programok színesítenek. Azt járják körbe, hogyan lehet más a média, a rendvédelem, a demokrácia, a jogvédelem, a gazdaság, a munkahely, a fogyasztás és a közösségi tér.

Az már széles körben ismert témáktól kezdve, mint a zengői lokátor elleni küzdelem, az öko-feminizmuson át a fair trade-ig széles programkínálattal várják a betérőket. A Gerilla Propaganda is jelen lesz mind a két napon. Céljuk az utcai művészet (stencil (sablonfújás), matrica, plakát, jelvény) és a társadalmi mozgalmak közti kapcsolat elmélyítése, művészek, aktivisták és az érdeklődő közönség együtt-gondolkodásával és közös munkájával társadalmi üzenetek létrehozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik