Belföld

Csökkenő fogyasztói bizalmat jelez a GfK index

Csökkent a Lakossági Bizalom Index 2005 márciusában – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb jelentéséből. A háztartások a saját helyzetüket változatlannak, de az országét már borúlátóbbnak látják.

A GfK Hungária 2004 tavaszától vesz részt a Magyarországon 1996 óta a Corvinus Egyetem által koordinált felmérésben. Az öt, különféle összetevőt figyelembe vevő Fogyasztói Bizalom Index (FBI) 2005 márciusában – összehasonlítva a tavalyi esztendő hasonló időszakával – 0,3-es csökkenést mutat, és jelenlegi értéke 171,7. A tavaly szeptemberben és decemberben kapott értékhez képest enyhe javulás figyelhető meg.

Az FBI-nél jóval nagyobb visszaesésről ad számot ugyanakkor a Fogyasztói Várakozások Indexe (FVI). A magyarországi háztartások tehát ma jobban tartanak az előttünk álló évek gazdasági folyamataitól, mint tették ezt tavaly márciusban. Az adatok szerint 2002 óta érzékelhető ez a pesszimizmus.

Ugyancsak a GfK Hungária most közzétett jelentéséből tűnik ki, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest jelentősen nőtt a Vásárlási Hajlandóság Index (VHI). Ennek értéke ma 156,9, ami 11,1-gyel több, mint tavaly márciusban. A GfK más mérései azonban azt mutatják, hogy a viszonylagos optimizmusban a 2005. év első negyedévének elhalasztott beruházásai is szerepet játszanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik