Belföld

Csányié lesz az egész Pick?

Az Arago Befektetési Holding két magánszemélynek értékesítette a Pick Rt.-ben meglévő részesedését április 11-én, így a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Délhús Rt. mellett két új nagytulajdonosé lett a vállalat.

Magyar Tőkepiac szerdai száma szerint a vevők, Brazsák József és Csarodai János egyaránt 31,88 százalékos részesedést szereztek, ami egyenként 32,845 százalékos szavazati jogot biztosít számukra.

A Népszabadság információi szerint a két magánszemély Csányi Sándor strómanjaként szerepel az ügyletben, és csak idő kérdése hogy a szalámigyár egésze az OTP-vezér kontrollja alá kerüljön. A társaság részvényeinek harmadolása azért kényelmes, mert így elkerülhető a 33 százalékos tulajdoni küszöb átlépése, amely nyilvános vételi ajánlat megtételét vonná maga után.







Versenyhivatali vizsgálat
A Gazdasági Versenyhivatal és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jelenleg vizsgálja a Délhús tulajdonszerzését a Pickben. Kovács László, a Délhús elnök-vezérigazgatója, aki egyben a Pick Rt. frissen kinevezett elnöke is, az MTI-nek elmondta, hogy a vizsgálatok lezárulta után szorosabb együttműködést terveznek a Pick Rt.-vel, a hosszú távú cél pedig további, többségi részesedést szerezni a cégben.

Formálódó Csányi-birodalom

A Csányi Sándor OTP-elnök közvetett érdekeltségébe tartozó Délhús Rt. márciusban vásárolt meg 31,21 százalékos részesedést a Pick Szeged Rt.-ben ugyancsak az Arago Holdingtól. A részesedés alapján a Délhús szavazati joga 32,16 százalék.

A tranzakcióról akkor kiadott közlemény szerint a Pick főtulajdonosa, az Arago Rt. március 16-án megvásárolta az R-KO-N Kft. 25,75 százalékos Pick-részesedését. Ez alapján az Arago tulajdona 94,97 százalékra, szavazati aránya pedig 97,85 százalékra nőtt a Pick Rt.-ben.

Az Arago ugyancsak március 16-án értékesítette a Délhús részére a 31,21 százalékos üzletrészt. Az Arago közvetlen tulajdona így 63,76 százalékra, szavazati aránya 65,69 százalékra csökkent a Pick Rt.-ben.

Az R-KO-N Kft. tulajdonosa, Román Gyula lemondott igazgatósági tagságáról a Pick Rt.-ben. Az R-KO-N húsipari cég korábban többször kinyilvánította, hogy szándékában áll megvásárolni a Pick többségi tulajdonát, de ehhez megfelelő forrást kellett volna teremtenie.

Értékes falat

A Délhús Rt. az egyik legnagyobb hazai húsipari cég. A társaság tavalyi árbevétele 28,5 milliárd forint volt, amelyet az idén 35 milliárd forintra terveznek növelni. A társaság tavaly nyereségesen működött.

A Pick Szeged a tavalyi évet konszolidáltan 5,08 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi 346 millió forint veszteséggel, miközben a nettó árbevétel 8 százalékkal 50,04 milliárd forintra nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik