Belföld

Békéscsabai repülőtér fejlesztést Románia is támogatja

Nagyvárad és Arad vezetői támogatják, hogy Békéscsabán, közepes méretű repülőgépek fogadására alkalmas repülőtér épüljön ki. A beton kifutópálya megépítéséhez uniós pénzekre is pályázik az önkormányzat.

Bartóki László, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke elmondta, hogy a megyei képviselő-testület korábban döntött arról, hogy a nettó 1,4 milliárd forintos beruházáshoz, amely egyebek mellett egy 1300 méter hosszú és 30 méter széles beton kifutópálya megépítését is célozza pályázatot nyújtanak be az Európai Unió által támogatott Interreg III/A programra. A megyei vezetők reményei szerint ebből az alapból 2.5 millió eurót sikerül elnyerniük, további 400 millió forintra a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanácstól (DARFT) számítanak, míg a fennmaradó részt a megye saját költségvetéséből biztosítja.

A békéscsabai repülőtéren a korábbi években 500 millió forintos fejlesztést hajtottak végre, amelynek eredményeként új irányító torony és utasforgalmi terminál épült.

A megyei önkormányzat a közelmúltban pályázaton nyert a DARFT-tól 130 millió forintot, amelynek segítéségével korszerű fénytechnika épül ki a tervezet leszálló pálya körül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik