Belföld

Beérték a kormánypártok a Fideszt

A nagyobbik kormánypárt támogatottsága több hónapos mélyrepülés után újból erősödött, a Fidesz-MPSZ népszerűsége viszont jelentősen visszaesett - derül ki a HVG megbízásából készült legfrissebb Medián-elemzésből.

Április elejére a márciusi Medián-felméréshez képest az MSZP támogatói között lettek többen a magukat „biztos” szavazónak mondók (62-vel szemben 66 százalék), miközben a Fidesz-MPSZ hívei közül többen elbizonytalanodtak (69-cel szemben 63 százalék).

A nagyobbik ellenzéki párt korábbi előnye márciusról áprilisra a teljes szavazókorú népességben 9-ről 4 százalékpontra szűkült. A Fidesz támogatóinak aránya 32-ről 31 százalékra csökkent, miközben az MSZP esetében ez az arány 23-ról 27 százalékra növekedett. Eközben az SZDSZ támogatottsága a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöbérték körül stabilizálódott.

A legnagyobb mértékben a fiatalabb korosztályokban csökkent a Fidesz előnye, ott ahol előzőleg a legnagyobb volt. Az előny azonban még így is tetemes, hiszen a 40 évesnél fiatalabb szavazópolgárok körében a nagyobbik ellenzéki párt támogatóinak aránya 42-ről 38 százalékra esett vissza, a nagyobbik kormánypárt támogatóié pedig 15-ről 21 százalékra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik