Belföld

Vesztegetés miatt előzetesben a polgármester

Kétmillió forint kenőpénzt kért egy polgármester, ebből egyet meg is kapott azért, hogy egy jövendő beruházásnak kedvezően változtassák meg a település rendezési tervét.

Az eddig meg nem nevezett község területén egy elkészítendő beruházás megkezdéséhez szükséges rendezési tervre és annak előkészítésére volt szükség. A polgármester az ügy intézéséért saját célra kétmillió forintot kért azért, hogy a rendezési terv előkészítésére megbízást adjon. Az összeg felét április 8-án átvette azzal a feltétellel, hogyha az általa aláírt szerződéseket átadja, megkapja a további egymillió forintot – közölte Horváthné Varga Erzsébet, a Komárom-Esztergom Megyei Ügyészség szóvivője

A polgármestert tetten érték a megyei nyomozó hivatal munkatársai az előleg átvételekor, akit vezető beosztású, hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítottak meg – mondta Horváthné. Az ügy vizsgálata folyamatban van, a bűncselekmény 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – tette hozzá.

Az ártatlanság vélelmére hivatkozva Vitéz Miklós, Komárom-Esztergom megyei főügyész nem volt hajlandó megnevezni annak a nagyközségnek a polgármesterét, akit tetten értek. Tájékoztatása szerint pénteken vették őrizetbe a közelebbről meg nem nevezett személyt kötelezettségszegés, vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A bíróság hétfőn tartóztatta le, s most is folyik az eljárás – hangsúlyozta a megyei főügyész.

Az MTI, valamint az index.hu meg nem erősített információi szerint Hendrik Istvánt, Dömös polgármestert vették őrizetbe. A dömösi önkormányzati testület hétfőn este rendkívüli ülésen Sinka Iván alpolgármestert bízta meg a település ideiglenes vezetésével. A dömösi polgármesteri hivatalban azt közölték, hogy bármilyen felvilágosítást csak Sinka Iván alpolgármester adhat, akit azonban mindeddig nem sikerült elérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik