Belföld

Szerbia és Montenegró: egyezmény az EU-val

Európai Bizottság jóváhagyta a Szerbia és Montenegró felkészültségéről szóló jelentést, így megkezdődhet a Stabilizációs és Társulási Egyezmény (Stabilisation and Association Agreement - SAA) tárgyalássorozata.

Olli Rehn bővítési biztos Brüsszelben kedden bejelentette: az Ez az egyezmény képezi majd az alapját az első szerződéses kapcsolatnak Szerbia és Montenegró, valamint az Európai Unió között.

A bgizottság indoklása szerint Szerbia és Montenegró jelentős fejlődést ért el, továbbá együttműködési készsége javult a háborús bűnöket vizsgáló Hágai Nemzetközi Bírósággal. A tendenciának folytatódnia kell, és “addig gondolni sem lehet csatlakozási tárgyalásokra, amíg Radovan Karadzsics és Ratko Mladics nem kerül a hágai törvényszék elé” – mondta Olli Rehn. Emlékeztetett arra, hogy közeledik a srebrenicai kegyetlen tömegmészárlás 10. évfordulója.

Az EU Nyugat-Balkánnal kapcsolatos elvi politikáját, tárgyalási menetrendjét egy nagyvonalú pénzügyi támogatási csomag (CARDS program) egészíti ki. Ennek keretében az Európai Bizottság 272,5 millió euróval segíti Macedónia, Szerbia és Montenegro, valamint Koszovó felzárkózását. A pénzt kormányzati intézmények támogatására, a törvényesség kereteinek megalkotására fordíthatják az érintett országok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik