Belföld

Közvetlenül juthat az orosz gáz Európába

Közvetlenül Nyugat-Európába juttathatná el a Gazprom a földgázt egy Balti-tenger alatt megépülő vezetéken keresztül – jelentette be közösen Gerhard Schröder és Vlagyimir Putyin.

Oroszország arra fog törekedni, hogy megbízható és stabil partnere legyen Németországnak és Európának az energiaszállítás terén – hangsúlyozta a hannoveri ipari vásáron elmondott beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök. Németország energiaszükségletének 32 százalékát, míg Európáénak 20 százalékát már most orosz forrásokból biztosítják – írja az International Herald Tribune online.

A megállapodásnak köszönhetően a Gazprom nagyban csökkentheti függőséget a hagyományos ukrán illetve belorusz kereskedelmi útvonalakkal szemben. Az európai energiaszektorban is sokkal nagyobb szerepe lehet a cégnek.

A BASF csoporthoz tartozó Wintershall működik majd együtt a Gazprommal a balti államokon keresztül tervezett gázvezeték megépítésében. A projekt becslések szerint 2010-re készülhet el 8-10 milliárd dollárból. A munka finanszírozásával kapcsolatban egyelőre még nem kívántak nyilatkozni a felek. Az orosz olajcég főnöke, Alekszej Miller szerint a vezeték építése még az idei évben elkezdődhet.

A Wintershall és a Gazprom vezetői emellett egy nyugat-szibériai földgázmező közös feltárásáról is megállapodtak. A juzsno-russzkojei mező fejlesztésének költségei a becslések szerint elérhetik az 1 milliárd eurót; és a termelés 2007-ben kezdődhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik