Belföld

Kémkedéstől tartanak a konklávén

A Vatikán készül a high-tech lehallgatások elleni védelemre, de szakértők szerint a konklávé eseményeit nyomon lehetne követni titkosszolgálati eszközökkel. Elsősorban a média, másodsorban a szolgálatok túlzott érdeklődésétől tartanak.

A pápaválasztó konklávé április 18-án gyűlik egybe, és várhatóan öt napon belül dönt majd az új egyházfő személyéről, két-három nap múlva pedig akár be is iktathatják a katolikus egyház új fejét.


A fokozott média-érdeklődés miatt nagy a veszélye, hogy elektornikus eszközökkel információkat próbálnak majd meg kivinni a konklávé helyszínéül szolgáló Sixtus kápolnából. A kísértés ugyanis nagy. Sokan szeretnék majd tudni, milyen csatározások folynak a többszáz éves kápolna falain belül a reformerek és a konzervatívok között, illetve valóban – a történelemben elsőként – nem európai pápát választanak-e.


Azonnal szentté!


Már II. János Pál temetésén a tömeg, “santo subito” – azonnal szentté – transzparensekkel követelte az ötéves boldoggá avatási procedúra lerövidítését. Egyes szakértők szerint soron kívül, már akár októberben szentté avathatják, mivel az ügyben döntő – de korántsem egységes – bíborosi testület tagjainak jelentős részét a néhai pápa nevezte ki. Persze nem olyan egyszerű felrúgni az évszázados tradíciókat. A katolikus egyház rendtartása szerint a szentté avatás első lépését, a boldoggá avatást is legkorábban a halált követő ötödik évben lehet kezdeményezni. Ráadásul a jelöltnek halála után legalább két csodát kell véghez vinnie. Ebben egyelőre nincs hiba, ugyanis a temetés napján több helyről is jelentettek II. János Pálnak tulajdonított csodákat. Nem lenne egyébként példa nélküli a gyorsított eljárás, kolkotai Teréz anyát épp II. János Pál avatta boldoggá, jóval az öt éves terminus  lejárta előtt.

A kardinálisok döntési függetlensége érdekében egyébként éppen II. János Pál vezette be a mobiltelefonok, rádiók, újságok, televiziók és videók kitiltását a gyűlésről, még 1996-ban.

A Vatikánnak ellen kell állnia a számítógépes hackerek, az elektronikus lehallgatókészülékek és szuperérzékeny mikrofonok kihívásainak is. Bár a kémkedés eszközei jelentősen megváltoztak II. János Pál 1978-as megválasztása óta, de a pápai állam bízik a kardinálisok gyűlését övező több száz éves biztonsági intézkedések tradícióiban.


A vatikáni biztonsági szolgálat nem árult el részleteket a lehallgatásokat megelőző intézkedésekről, de egy római magándetektív szerint – aki egykor maga is sokat dolgozott rendőrként a Vatikánban – a Szentszék olasz rendőrökkel és magán biztonsági szolgálatok embereivel is megerősítette védelmét.


“Nagyon nagy a biztonság. Szinte lehetetlen lenne információkat kicsempészni” – mondta az idézett detektív.


Más szakértők szerint, ha valaki le akarja hallgatni a kardinálisok gyűlését, az a modern berendezések segítségével rendkívül könnyen megteheti. A tetőre helyezett érzékeny lézermikrofonok a beszélgetéseket akár négyszáz méteres távolságból is le tudják hallgatni, az ablaküveg vagy más kemény felület vibrálásain keresztül. A Sixtus kápolna ablakai pedig nagyon közel vannak a tetőhöz. A kis lehallgatókat pedig hiába is keresnék, a felvevő olyan apró, mint egy pénzérme.








Holnaptól látogatható a sír
Legalább másfélmillió hívőt várnak az olasz fővárosba április 25-ére, az új pápa remélt beiktatására.  Addig is nap mint nap ezrek látogatnak el a római Szent Péter bazilikába, annak ellenére, hogy a II. János Pál pápa sírját rejtő altemplom a pénteki temetés óta zárva van. A La Repubblica napilap információi szerint azonban holnaptól ismét megnyitják, és az új sír is látogatható lesz.


A lehallgatókészülékeket kereső csapatnak végig kell majd vizsgálnia az összes találkozóhelyet, a kárpitokat, függönyöket, a székek huzatait, a hővezetékeket és elektromos kábeleket csakúgy, mint a villanykörtéket vagy a vízcsapokat.


Mindezen intézkedések ellenére sincs teljes biztonságban a pápaválasztó konklávé a szakértők szerint. A kémek könnyedén felszerelhetnek lehallgató-berendezéseket, vagy kintről kódolt üzeneteket fogadhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik