Belföld

Veszteséges volt LG.Philips az első negyedévben

A dél-koreai-holland LG.Philips LCD Co. Ltd., a világ második számú lapképernyőgyártója hétfőn 79 milliárd von (78 millió dollár) adó utáni veszteséget jelentett az első negyedévről.

Ez volt az első negyedéves vesztesége a 2001-es alapítása óta. Az elemzők 107 milliárd von veszteségre számítottak a mostani első negyedről.

Tavaly a folyadékkristályos képernyők (LCD) ára a kínálati többlet miatt nagyot esett, de az idén már emelkedésre számítanak a piaci szakértők. A tavalyi második félévi, több mint 40 százalékos zuhanás után az idei első negyedévben további 5 százalékkal csökkentek az árak, és ebből fordulat közeledtére lehet következtetni.

Az LG.Philips, a dél-koreai LG Electronics és a holland Philips vegyesvállalata üzemi vesztesége az első negyedévben 135 milliárd vont volt, a tavalyi utolsó negyedévi 2 milliárd vont és a tavalyi első negyedévi 699 milliárd vont üzemi eredmény után. A bevétele 7 százalékkal 2,064 ezermilliárd vonra nőtt a tavalyi utolsó negyedévi 1,933-hoz képest, de 6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, azaz tavalyi első negyedévi 2,188 ezermilliárd vontól. Az elemzők 1,85 ezermilliárd von bevételt vártak az első negyedévről.

Az LG.Philips a tavaly júniusi tőzsdei kibocsátásáig a holland és a dél-koreai partner 50-50 százalékos vegyesvállalata volt, azóta 45-45 százalékos a tulajdoni arányuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik