Belföld

Vastagodó befektetési alapok

admin

2005. 04. 11. 14:06

Az elmúlt hónapban folytatódott az ez év elejétől tapasztalható gyors növekedés, és február után ismét csúcsot döntöttek az alapok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

Március során 8,1 százalékkal nőtt a befektetési alapok összvagyona, ezzel minden idők legmagasabb értékét érte el a hó végére: 1362 milliárd forintot.

A 102 milliárd forintos növekedés mutatta az alapok hozamnövekedését is (a növekmény 10 százaléka), de az alapok vonzóságát is – az alapokba áramló új pénz több mint 92 milliárd forint volt.

Az alapok közül a nyíltvégű nyilvános értékpapíralapok tekinthetők a legjellemzőbb típusnak, a 141 alapból 98 tartozik ide, míg az összes vagyon 84 százaléka van ilyen alapokban. Ezek az alapok a hónap során 7,9 százalékkal, 84 milliárd forinttal növelték vagyonukat (ebből mintegy 2 milliárd a hozamok, 82 milliárd pedig az új befektetők hatása). A 6 zárt alap vagyona 9 százalékkal csökkent márciusban, 34 milliárd forintra.

Az ingatlanalapok 11,5 százalékkal, 14 milliárd forinttal bővültek március során. Akárcsak az értékpapíralapok esetében, a növekmény nagyobb hányada (12,6 milliárd forint) új befektetés.Egyre fontosabb szeletet képeznek a garantált alapok, melyek az ingatlanalapokhoz hasonlóan stabil növekedést mutattak az elmúlt hónapokban. Március folyamán két új garantált alap is indult, az így 20-ra gyarapodott alapok összvagyona pedig 8 milliárd forinttal, 19 százalékkal nőtt a hónap során. Ez a gyarapodás elsősorban a két új alap tőkevonzásának eredménye, az alapok a hónap során átlagosan 0 százalék körüli hozamot produkáltak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.