Belföld

Vastagodó befektetési alapok

admin
admin

2005. 04. 11. 14:06

Az elmúlt hónapban folytatódott az ez év elejétől tapasztalható gyors növekedés, és február után ismét csúcsot döntöttek az alapok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

Március során 8,1 százalékkal nőtt a befektetési alapok összvagyona, ezzel minden idők legmagasabb értékét érte el a hó végére: 1362 milliárd forintot.

A 102 milliárd forintos növekedés mutatta az alapok hozamnövekedését is (a növekmény 10 százaléka), de az alapok vonzóságát is – az alapokba áramló új pénz több mint 92 milliárd forint volt.

Az alapok közül a nyíltvégű nyilvános értékpapíralapok tekinthetők a legjellemzőbb típusnak, a 141 alapból 98 tartozik ide, míg az összes vagyon 84 százaléka van ilyen alapokban. Ezek az alapok a hónap során 7,9 százalékkal, 84 milliárd forinttal növelték vagyonukat (ebből mintegy 2 milliárd a hozamok, 82 milliárd pedig az új befektetők hatása). A 6 zárt alap vagyona 9 százalékkal csökkent márciusban, 34 milliárd forintra.

Az ingatlanalapok 11,5 százalékkal, 14 milliárd forinttal bővültek március során. Akárcsak az értékpapíralapok esetében, a növekmény nagyobb hányada (12,6 milliárd forint) új befektetés.Egyre fontosabb szeletet képeznek a garantált alapok, melyek az ingatlanalapokhoz hasonlóan stabil növekedést mutattak az elmúlt hónapokban. Március folyamán két új garantált alap is indult, az így 20-ra gyarapodott alapok összvagyona pedig 8 milliárd forinttal, 19 százalékkal nőtt a hónap során. Ez a gyarapodás elsősorban a két új alap tőkevonzásának eredménye, az alapok a hónap során átlagosan 0 százalék körüli hozamot produkáltak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.