Belföld

Ukrajna egy vezetékkel elláthatná olajjal Európát

Juscsenko ukrán elnök szerint megvan a lehetőség arra, hogy országa nyersolajat szállítson Európába, az Ogyessza és a lengyel határon fekvő Brody ukrán város közötti vezeték meghosszabbításával.

Nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy megfordítsák ennek a vezetéknek a szállítási irányát, ami jelenleg orosz olajat visz a Kaszpi-tenger felé – közli a Reuters. Ez megváltoztathatná Kelet-Európa olajellátását, ugyanakkor egyértelmű jelzés lenne Moszkva számára, hogy Ukrajna erősíti nemzetközi pozícióit. Juscsenko szerint nincs gond se az olajjal, se a pénzügyi feltételekkel, csupán a résztvevő feleket kell jobban koordinálni. Ezért gyors tárgyalásokat szeretne Lengyelország, Kazahsztán, az Egyesült Államok és Ukrajna között.

Az ukrán elnök a Gazeta Wyborcza című lengyel lapnak azt nyilatkozta, hogy Brodyban az érkező olajat felhasználó finomító építése is megoldás lehet, ebben is fennáll Ukrajna érdekeltsége. Ez utóbbi, bár létrehozása legalább három évet igényel, versenybe szállhatna a lengyel és a szlovák piacon, és Kwasniewski lengyel elnök szerint akár magántulajdonban is állhat. Sőt, a szükséges finomítónak szerinte nem feltétlenül kell ukrán földön állnia, mivel Ukrajna érdeke az olaj piacrajuttatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik