Belföld

Tovább romlott a konjunktúra márciusban

Márciusban tovább romlott a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, amely az üzleti és a fogyasztói várakozásokat vizsgálja.

Az Európai Unió támogatásával készített felmérésből kiderül, hogy a mínusz 19,6 pontos eredmény 1,8 ponttal rosszabb a februárinál, miközben mind az üzleti mind a fogyasztói várakozások romlottak.

Az üzleti várakozások mínusz 17,4 százalékos mutatója pesszimistább valamennyi tavalyi értéknél, a legrosszabb mutatót tavaly novemberben mérték, mínusz 16,4-et.

A vállalkozások a 2003 és 2004 nyár vége közötti egy évben egyre optimistábbak lettek, majd az ősztől kezdve egyre erősödött a pesszimizmus. A kereskedelemben a válaszadók a februárinál lényegesen rosszabb üzletmenetről és passzívabb jövőbeni megrendelési politikáról számoltak be, főleg ez magyarázza az üzleti szféra egészének márciusban tovább erősödött pesszimizmusát.

Az iparban márciusban lényegében nem változtak a várakozások, de ez így is három éve a legalacsonyabb érték. A válaszolók a februárinál is rosszabbnak minősítették a termelési helyzetet és kilátásokat, de kedvezőbbnek látták rendelésállományukat. Az építőiparban a foglalkoztatási lehetőségek és a rendelésállomány megítélése javult.

A fogyasztói bizalmi index tavaly jelentősen emelkedett, idén azonban a februári szerény csökkenés után márciusban érezhetően esett mínusz 26,0 pontra, de így is sokkal magasabb az egy évvel ezelőtti mínusz 35,5 pontnál.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket márciusban lényegesen jobbnak látták, mint februárban, de a következő 12 hónapban jelentős romlásra számítanak. Az ország gazdasági helyzetét szintén kedvezőtlenebbnek ítélték, mint az előző hónapban, ugyanakkor a következő egy évben ezen a területen is lényeges romlást vártak. Inflációs várakozásaik a februárihoz képest lényegében nem változtak, a következő 12 hónapban az áremelkedés ütemének enyhe csökkenését várják.

A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik számottevően emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve rosszabb, mint az előző hónapban, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások sem utalnak érezhető változásra e területen. A megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya csökkent.

A GKI 1996 januárjától méri a konjunktúra-indexet, benne az üzleti illetve a fogyasztói bizalmi indexet. A közzétett 101 adatnál érdemes megfigyelni, hogy amíg az üzleti bizalmi indexnél 18 esetben mértek pozitív eredményt, addig a lakossági várakozások esetén egyetlen alkalommal, 2002 augusztusában plusz 0,5-et, a többi 100 mutató mínusz előjellel kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik