Belföld

Felszámolják a salgótarjáni öblösüveggyárat

A működés fenntartása mellett megkezdődött a salgótarjáni öblösüveggyár felszámolása - mondta el a kijelölt felszámolóbiztos.

Szondi György, a budapesti Reorg Rt. munkatársa közölte: megkezdték a dolgozók kifizetését a bérgarancia-alapból, a gyár ugyanis az utóbbi hónapokban a munkabérekkel is tartozott.A felszámoló hozzátette: saját forrásokat kell megteremteni ahhoz, hogy a későbbiekben is tudják biztosítani a fizetéseket. Közlése szerint menet közben mérik fel, hogy a felszámolás mellett működtethető lesz-e a gyár.

Az ST Glass Öblösüveggyártó és Forgalmazó Rt.-nél múlt év áprilisától folyamatosak voltak a fizetési gondok, a gyár 750 dolgozója ebben az évben már öt-öt részletben kapta meg havi járandóságát. Emiatt sok gyári dolgozó közüzemi számláit sem tudta kifizetni.

A tulajdonosok 2004 májusában 600 millió forintos tőkeemelést hajtottak végre. Ennek fele a likviditási helyzet rendezését szolgálta, a másik 300 millió forintot pedig tulajdonosi hitel törlesztéseként fizette vissza a cég.

Ugyancsak májusban 76,1 millió forintos munkahelymegőrző támogatást kapott a munkaügyi tárcától az öblösüveggyár.

Az rt. többségi tulajdonosa tavaly év végéig a Magyar Befektetési és Vagyonkezelési Rt. (MBV Rt.) és a Borsod-Abaúj 2000 Kft. volt. Az év végén a Saye Kft. tulajdonába került a gyár, amelynek ügyvezető igazgatója Vincze András, az MBV Rt. ügyvezető igazgatója, egyben az öblösüveggyár igazgató tanácsának tagja volt.

Márciusban újabb váltásra került sor, így az ST Glass jelenlegi – de jogait már nem gyakorló – tulajdonosa a budapesti székhelyű Stonefarm Befektetési és Tanácsadó Rt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik