Belföld

Egykori náci tisztet tüntetett ki Izrael

admin
admin

2005. 04. 11. 18:07

Egy egykori náci tiszt zsidók százait mentette meg Litvániában. Izrael most először tüntetett ki egykori német tisztet tettéért.

Karl Plagge ezredesre egy amerikai orvos, Michael Good figyelt fel, miközben azt a nácit kereste, aki megmentette édesanyját a holokauszt elől. Mint kiderült, Plagge mintegy 1200 zsidót bujtatott abban a gépkocsijavító üzemben, amelynek a vezetésével volt megbízva. Az 1957-ben meghalt férfit ezért a tettéért Igaz Emberként ismerte el a Yad Vasem Holokauszt Emlékközpont – nyilatkozta Avner Shalev, az emlékközpont elnöke a BBC-nek.

Plagge 1941 és 1944 között vezette az üzemet. Eközben folyamatosan egyre több zsidó munkást kért, akiknek a lehetőségekhez képest emberi viszonyokat teremetett, így megmentve őket a vilniusi gettótól és a haláltól.

Mivel Plagge leszármazott nélkül halt meg, ezért a Yad Vasem emlékérmet Johann-Dietrich Wörnernek, a darmstadti egyetem rektorának adták át, ugyanis Plagge ezen az egyetemen szerzett mérnöki oklevelet. Good szüleivel és további 30 túlélővel együtt részt vett a díjátadáson.

Plagge mintegy 500 férfit, valamint 700 nőt s gyermeket mentett meg – a feletteseinek azzal indokolta az utóbbit, hogy a családok egybentartása növeli a munkások teljesítményét. A Vörös Hadsereg közeledtével a zsidók likvidálása egyre jobban felgyorsult, ezért Plagge 250 munkását szökni engedte.

Plagge most, halála után 48 évvel csatlakozik ahhoz a 20 757 emberhez, akik a Yad Vasem szerint zsidókat mentettek meg az SS elől. Közöttük mindössze 410 német található.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.