Belföld

Bíróságon támadják meg az MDF-MDNP fúziót

admin

2005. 04. 11. 15:39

Az MDF alapítói és a Magyar Demokrata Néppárt egyes vezetői is kritizálják a 2006-os választásokon önállóan induló demokrata fórum vezetését. A régi MDF-esek szerint Dávid Ibolya szembe fordult az antalli örökséggel.

Kilenc év különutas politizálás után vasárnap egyesült a két jobboldali párt, a Magyar Demokrata Fórum és a Magyar Demokrata Néppárt. Az MDF és az MDNP országos gyűlése is vasárnap hagyta jóvá az egy hete elfogadott megállapodást. Eszerint a demokrata fórum szervezetei és testületei kiegészülnek volt MDNP-s tagokkal, az így felduzzadt párt pedig önállóan fog indulni a 2006-os választásokon.


Nem teljes egyetértésben született azonban meg a döntés. Dobos László, az MDNP egyik elnökségi tagja szerint nem egyesülésről, hanem beolvadásról van szó, mivel arról határozatképtelen testület szavazott. Az 52 küldöttből ugyanis csak 29-en jelentek meg, tehát a létszám alatta maradt az alapszabályban lefektetett kétharmados részvételi aránynak. Dobos László ezért egyik társával, Tamás Lászlóval együtt bíróság előtt fogja megtámadni a határozatot.


Nem csak az új társ zúgolódik a Dávid Ibolya vezette platform ellen. Mivel a megállapodást az MDF országos gyűlése Antall József születésének hetvenharmadik évfordulója utáni napon szentesítette, az egykori alapelvek hangsúlyozása is előtérbe került. Az MDF alapítói csütörtökön állásfoglalást hoztak nyilvánosságra Új Lakiteleki Nyilatkozat címmel, amely szerint az MDF az erkölcsi züllés felé halad. A Bíró Zoltán, Csoóri Sándor, Csurka István, Fekete Gyula, Für Lajos, Kiss Gy. Csaba és Lezsák Sándor alkotta csoport kétségbeesve nézi az MDF sorsának alakulását. Mint mondták, a párt jelenlegi vezetői csak bitorolják a párt nevét, magatartásuknak semmi köze nincsen Lakitelek szelleméhez. Bíró Zoltán szerint Dávid Ibolya elnöksége alatt jutott a párt a mélypontra, Lezsák Sándor kizárásával pedig az MDF erkölcsileg leírta magát a magyar politikában.


A Lezsák Sándor vezette lakitelekiek számára elfogadhatatlan az – az országos gyűlésen elfogadott – nyilatkozat, amely kimondja: a fórum ezentúl csak a párt értékrendjét és céljait elfogadni képes politikai erőkkel köt szövetséget. Az MDF vezetésében ugyanis ezt a kitételt úgy értelmezik, hogy ezek után nem csak a Fidesz jöhet szóba, mint stratégiai szövetséges. A lakitelekiek úgy vélik, az MDF ezzel feladta az antalli örökséget, és közelít a bal-liberális oldalhoz. Álláspontjukat támasztja alá az is, hogy Dávid Ibolya, miután szerdán nem tudott részt venni a Gyurcsány Ferenc és Apró Piroska meggazdagodásával kapcsolatos, Fidesz által javasolt vizsgálóbizottság ügyében tartott voksoláson, szavazati jogát nem ellenzéki politikusra, hanem Csiha Judit szocialista képviselőre ruházta át.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.