Belföld

13,8 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági árak

Az agrártermékek termelői árszintje idén január–februárban 13,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A növényi termékeknél az árszint 30,3 százalékkal csökkent, az állati termékeknél 9,5 százalékkal nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint a mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 2,9 százalékkal alacsonyabb volt. Az árváltozások a termelők jövedelmi helyzetét a tavaly január–februárhoz képest 11,2 százalékkal gyengítették. A gabonafélék árszintje idén január–februárban 42 százalékkal alacsonyabb (2004 előző két hónapjában 75 százalékkal magasabb) volt, mint egy évvel korábban.

A burgonya termelői ára az idén a tavaly februárinak a felét sem érte el. A zöldségfélék ára 20 százalékkal, a gyümölcsféléké 13 százalékkal csökkent a 2004. január–februárihoz képest.

Idén a vágóállatok termelői ára 13 százalékkal nőtt a tavaly január–februárihoz képest, ezen belül a vágósertésé 25 százalékkal emelkedett és a vágóbaromfié 1,5 százalékkal csökkent. A tej termelői árának növekedése meghaladta a 8 százalékot, a tyúktojás ára 9 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

2005. január–februárban a takarmányárak 20 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva, így az árszínvonal a 2003. január–februári szintre mérséklődött. Csökkent a vetőmagok (9,9 százalékkal) és a növényvédő szerek ára (2,8 százalékkal) is. A termeléshez felhasznált energia ára 15,8 százalékkal, a műtrágyáké pedig 4,4 százalékkal magasabb volt, mint tavaly ilyenkor. A mezőgazdasági folyó termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 4,3 százalékkal csökkent, a mezőgazdasági rendeltetésű beruházási javaké 5,2 százalékkal nőtt. Az árváltozások a termelők jövedelmi helyzetét tavaly január–februárhoz képest 11,2 százalékkal gyengítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik