Belföld

Segítséget kért Észak-Korea a madárinfluenza ellen

Nemzetközi segítséget kért Észak-Korea a madárinfluenza elleni küzdelemhez, mivel nincs meg a kellő laboratóriumi felszerelése a vírus kimutatásához.

Az ENSZ Állategészségügyi Világszervezetének (OIE) vezérigazgatója Bernard Vallat elmondta, hogy Észak-Korea csütörtökön, diplomáciai csatornákon juttatta el segélykérését a szervezethez, amelytől egyebek között a madárinfluenza vírusának kimutatásához szükséges felszerelést vár az ázsiai ország. Észak-Korea szakértők szerint nem rendelkezik olyan laboratóriumokkal, amelyekben megfelelő módon elkülöníthetnék és alaposan elemezhetnék a betegség kórokozóját.

Észak-Korea március 27-én jelentette be, hogy több százezer baromfit ölt le; a phenjani hivatalos tömegtájékoztatás első ízben ekkor erősítette meg, hogy a sztálinista vezetésű, elszigetelt országban is felütötte a fejét a madárinfluenza.

Az ENSZ egyik tisztségviselője ezen a héten közölte, hogy Észak-Koreában a madárinfluenza H7-es, Ázsiában eddig ismeretlen válfaját azonosították. Észak-Koreában embernél eddig nem okozott megbetegedést a madárinfluenza A H7-es vírustörzs egyébként szintén okozhat megbetegedést embernél, de kitörése kevésbé veszélyes, mint a Délkelet-Ázsia több országában pusztító H5N1-es vírus által okozott járványoké.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik