Belföld

Idén 9,65 milliárd jut turizmusfejlesztésre

Az idei évre 9,6 milliárd forintot biztosítanak turizmusfejlesztési célokra, a marketing-feladatokra pedig 5 milliárd jut - mondta Székely György, a Magyar Turisztikai Hivatal elnökhelyettese egy veszprémi konferencián.

Székely György hangsúlyozta, hogy a kormányprogramnak megfelelően kiemelt fontosságú Budapest turisztikai fogadókészségének a fejlesztése, az új ötezer személyes kongresszusi központ beruházásának előkészítése és a műemléki fürdők rekonstrukciója. Az elnökhelyettes szerint a regionális repülőterek fejlesztése is fontos feladat.

A régiók turisztikai fejlesztési célokra az idén 2 milliárd forintot kapnak, a Balaton pedig – mint kiemelt üdülőkörzet – egymilliárdot. A Dunakanyar, a Velencei-tó és a Tisza-tó turisztikai fejlesztési kerete együttesen 275 millió forintot tesz ki. A kerékpárutak további kiépítésére ebben az évben 300 millió forint jut – mondta Székely.

A Nemzeti Fejlesztési Terv Operatív Programja keretében 2005-ben várhatóan 3,4 milliárd forint lesz majd a kifizetés turizmus-fejlesztésre. Az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy tavaly lépte túl a 12 milliós határt a Magyarországon töltött vendégéjszakák száma, s ez 10 százalékos emelkedés 2003-hoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik