Belföld

Feltöltőkártyás ingyen áram a rászorulóknak

A telefonkártya elvén működő készülékkel összesen 1400 család juthat akár egy évig ingyen villamos energiához annak a programnak a keretében, amit az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumban (ICSSZEM) hirdett meg.

Az ICSSZEM tájékoztatása szerint a 150 millió forintos kísérleti program célja, hogy azok számára is biztosítsa a korlátozott, de folyamatos villamosenergia-fogyasztást, akik jövedelmi helyzetük miatt lakásfenntartási költségeiket nem vagy nehezen tudják fedezni. Azt remélik a program elindítói, hogy ezáltal elkerülhetővé válik a közüzemi tartozás felhalmozása, a szolgáltatás kikapcsolása.

A támogatásban részesülő családoknál a meglévő villanyóra helyett egy új, kártyás készüléket szerelnek fel, amely havi 110 kWh erejéig 12 hónapon keresztül lehetővé teszi, hogy ingyen használják az áramot. Az áramszolgáltatók kimutatásai szerint egy átlagos családban évi 1320 kWh a fogyasztás, amennyiben nem villamos energiát használnak fűtésre.

A tárca sajtóreferense elmondta, hogy ennyi energia szűkösen, de fedezi egy átlagos család fogyasztását. Ha a fogyasztás eléri a megadott szintet, akkor a szolgáltatás automatikusan megszűnik és csak a következő hónapban indul újra – közölte. Amennyiben a támogatott 110 kWh villamosenergia-mennyiségen felül kíván fogyasztani a család, saját költségére vásárolhat további egységeket.

Az új készülékek felszerelése ingyenes, a berendezésekre közbeszerzési pályázatot írnak ki – áll a tájékoztatóban.

A támogatásban azok is részesülhetnek, akiknél díjhátralék miatt a villamosenergia-szolgáltatást már kikapcsolták.

A tájékoztató szerint a programhoz az áramszolgáltatók is hozzájárultak oly módon, hogy biztosítják a fogyasztásmérő készülékek beszerzési költségének felét, valamint a készülékek későbbiekben történő leszerelésének teljes összegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik