Belföld

Eltemették II. János Pált

A temetési menet bevonult a Szent Péter bazilikába, majd bevitték II. János Pál koporsóját is. Ekkor a harangok ismét megszólaltak, a tömegben sokan integetéssel búcsúztak a pápától. Az altemplomban a temetést már nem kísérhette figyelemmel a közvélemény.

A szertartás tízkor kezdődött a római Szent Péter téren. A gyászmisét Joseph Ratzinger bíboros, a hittani kongregáció elnöke celebrálta, a többi kardinális az ökumenikus keleti egyházak pátriárkáival együtt koncelebrálták a misét. A bíboros köszöntője majd a közös könyörgést követően az áldozati liturgia keretében népviseletbe öltözött emberek járultak az oltárhoz. A füstölő körbehordozása és a római szentek felolvasása után Ratzinger bíboros áldást osztott. Majd újabb könyörgések következtek, az utolsóhoz a bíborosok a koporsó köré gyűltek. A tömeg ezt követően kezdett el tapsolni, és a “szent, szent” szavakat skandálni. A szertartás végén a bíborosokból álló menet zárásaként a 12 férfiből álló csoport a Szent Péter Bazilikába vitte a koporsót. Ezután a nyilvánosság kizárásával folytatódott a temetés a bazilika altemplomában.


A hagyományok szerint II. János Pált ciprusfa koporsóját egy cink, majd tölgyfakoporsóba helyezik. Ezt a hármas koporsót helyezik el a Szent Péter bazilika altemplomába. A keresztény egyház eddig uralkodott 263 pápája közül 145 nyugszik már itt.


Különleges biztonság


Az olasz fővárosba látogató tömeg, és a több mint kétszáz külföldi állam- és kormányfő, politikus, közéleti személyiség védelmét az olasz hatóságoknak kellett biztosítaniuk. Közel hatezer rendőrt és katonát mozgósítottak az olasz kormány “kilencnapos terve” keretében. Pénteken külön biztonsági óvintézkedéseket vezettek be: több mint tízezer rendőr, csendőr és katona gondoskodott a biztonságról.


Hazánk veztő politikusai ott voltak

Mádl Ferenc és felesége csütörtökön, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke pedig pénteken reggel utazott Rómába. Hazánkat képviselte még Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára és Habsburg György utazó nagykövet, illetve a magyar parlamenti pártok küldöttei is. Az MSZP-től Nyakó István és Donáth László evangélikus lelkész, az SZDSZ részéről Mécs Imre, az MDF-től Dávid Ibolya és Sisák Imre, a Fidesz képviseletében pedig Harrach Péter és Semjén Zsolt utazott a már szerda óta Rómában tartózkodó Orbán Viktor után.







Róma állja a rohamot

A többmilliós zarándoktömegre felkészült Róma: a  vásárvárost és más létesítményeket is átmeneti szállásként lehet  használni, ahol menzákat alakítottak ki. A pályaudvarok és Vatikán között folyamatosan ingáznak a buszok, sűritették a metrójáratokat is. Sok ideiglenes parkolót alakítottak ki, hogy inkább a tömegközlekedés igénybe vételére ösztönözzék az embereket. A Termini pályaudvarról éjjel-nappal indulnak és érkeznek különjáratok, amelyeket jegy váltása nélkül lehet igénybe venni. A forgalom sűrűségét enyhíti az is, hogy Olaszországban iskola- és munkaszüneti napot hirdettek.

Országos gyásznap Magyarországon



Az Országház előtt péntek reggel kilenc órakor ünnepélyesen, katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra eresztették a Magyar Köztársaság lobogóját. A Kossuth téri megemlékezésen a részt vevők egyperces néma tiszteletadással adóztak II. János Pál pápa emléke előtt, majd a zenekar eljátszotta a pápai himnuszt, s megszólaltak a Szent István bazilika harangjai.

A zászlóhasználatra kötelezett középületekre ki kell függeszteni a gyászlobogót, az állami lobogót pedig félárbocra ereszteni. Az iskolákban nincs ugyan tanítási szünet pénteken, de lehetővé kell tenni a diákok számára, hogy tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon emlékezhessenek meg II. János Pál pápáról.

A kormány felkérte a műsorszolgáltatókat, a nyilvános szórakozóhelyek, valamint a vendéglátóipari egységek üzemeltetőit, hogy biztosítsák a nemzeti gyásznap méltóságát. A nemzeti gyásznap miatt több cigány szervezet elhalasztja a romák világnapja alkalmából mára szervezett rendezvényeit, több budapesti színház pedig módosította műsorát: a Nemzeti Színházban például pénteken elmarad a Shakespeare Összes Rövidítve című stúdiószínpadi előadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik