Belföld

200 bázispontos kamatvágás Romániában

A Román Nemzeti Bank pénteken ismét csökkentette az alapkamatot: 2 százalékponttal 12,50 százalékra. Egyidejűleg a lombardkamatot is mérsékelték: 20 százalékra a korábbi 25 százalékról.

A csökkentést, mint az utóbbi időben mindig, ismét a lassuló inflációval indokolták. A szokásosnál nagyobb enyhítésben minden bizonnyal szerepet játszik, hogy hétfőtől szabad a külföldiek számára a rövid lejáratú lejbetétek piaca, majd júniusig várható az állampapírpiac megnyitása a külföldiek számára, és a bank meredek kamatcsökkentéssel akarja elejét venni a lej felértékelődésének, amit, a 2007-re tervezett EU-csatlakozás felé tartva, a külföldi befektetők nyilván megkezdődő úgynevezett konvergenciajátéka okozhat.

A tényleges pénzpiaci kamatszintet 8 százalék felé tereli a bank.

A Román Nemzeti Bank tavaly júniusban kezdte kamatcsökkentő ciklusát, 21,15 százalékról indulva. 2003-ban még emelés volt soron, akkor háromszor emeltek, majd tavaly júniusig változatlanul hagyták a szintet. Utoljára március 13-án csökkentették az  irányadó letéti kamatot, 14,50 százalékra 15,75 százalékról. Az idén előzőleg február 10-én volt kamatcsökkentés, 0,75 százalékpontos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik