Belföld

200 bázispontos kamatvágás Romániában

admin
admin

2005. 04. 08. 14:42

A Román Nemzeti Bank pénteken ismét csökkentette az alapkamatot: 2 százalékponttal 12,50 százalékra. Egyidejűleg a lombardkamatot is mérsékelték: 20 százalékra a korábbi 25 százalékról.

A csökkentést, mint az utóbbi időben mindig, ismét a lassuló inflációval indokolták. A szokásosnál nagyobb enyhítésben minden bizonnyal szerepet játszik, hogy hétfőtől szabad a külföldiek számára a rövid lejáratú lejbetétek piaca, majd júniusig várható az állampapírpiac megnyitása a külföldiek számára, és a bank meredek kamatcsökkentéssel akarja elejét venni a lej felértékelődésének, amit, a 2007-re tervezett EU-csatlakozás felé tartva, a külföldi befektetők nyilván megkezdődő úgynevezett konvergenciajátéka okozhat.

A tényleges pénzpiaci kamatszintet 8 százalék felé tereli a bank.

A Román Nemzeti Bank tavaly júniusban kezdte kamatcsökkentő ciklusát, 21,15 százalékról indulva. 2003-ban még emelés volt soron, akkor háromszor emeltek, majd tavaly júniusig változatlanul hagyták a szintet. Utoljára március 13-án csökkentették az  irányadó letéti kamatot, 14,50 százalékra 15,75 százalékról. Az idén előzőleg február 10-én volt kamatcsökkentés, 0,75 százalékpontos.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.