Belföld

Meglepően kis kereslet a 12 hónapos aukción

Óvatosak lettek a befektetők az állampapírpiacon, a 12 hónapos diszkont-kincstárjegyek csütörtöki aukcióján a szokottnál alacsonyabb volt az érdeklődés. Elemzők szerint a vártnál magasabb államháztartási hiány tartja vissza a hosszabb távú befektetőket.

A 12 hónapos diszkont-kincstárjegy csütörtöki aukcióján gyenge kereslet mellett is 16 bázisponttal 7,18 százalékra csökkent az aukciós átlaghozam a két héttel korábbi értékesítés átlaghozamához képest, a szerdai másodpiaci referenciahozamot viszont 5 bázisponttal haladta meg – közölte az Államadósság kezelő Központ (ÁKK).

Az ÁKK által meghirdetett 35 milliárd forintnyi 12 hónapos diszkont-kincstárjegyre mindössze 40,85 milliárd forintot kitevő jegyzés érkezett, ezért az ÁKK 5 milliárddal csökkentette a kibocsátott mennyiséget.

Az aukción elfogadott legalacsonyabb hozam a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség ajánlása alapján számítva (ISMA) 7,09 százalék, a legmagasabb 7,21 százalék volt.

Az aukción a 12 hónapos kincstárjegyek 93,7020 százalékos átlagáron keltek el, drágábban a 93,3215 százalékos előző aukció átlagáránál.

A viszonylag alacsony érdeklődés a piacon is meglepetést okozott, mivel a héten tartott előző három aukción az eredetileg meghirdetettnél többet értékesítettek a nagy kereslet miatt.

A kereskedők szerint a 12 hónapos diszkont-kincstárjegyek vásárlói hagyományosan belföldi alapok, amelyek a jelek szerint az államháztartás magas hiánya miatt óvakodnak a fél évnél hosszabb lejáratoktól. A szerdán közzétett márciusi deficit ugyan csak kissé volt magasabb a piaci várakozásoknál, de az első negyedévi hiány megközelíti az éves előirányzat 50 százalékát.

Az óvatosság jeleként értékelik a piacon azt is, hogy noha április 12-13-án összesen mintegy 280 milliárd forintnyi diszkont-kincstárjegy és 2005/G államkötvény jár le, a visszafizetésből felszabaduló pénzből nemigen vásároltak a mai aukción, noha az április 13-iki pénzügyi teljesítés ezt lehetővé tette volna. Hatalmas mennyiségű, 880 milliárd forintot meghaladó összeg parkol az MNB kéthetes betétjében is, mivel a jelenleg 7,75 százalékos jegybanki alapkamat vonzóbb a piac számára az egyéves diszkont-kincstárjegy jelenlegi hozamánál. Lehet azonban, hogy a jegybankot éppen a betét költségei bírják rá a kamat csökkentésére – vélik a piacon.

A 3-5 éves államkötvények mostani 7,20-7,30 százalék körüli hozama jelenleg magasabb a rövid lejáratokénál, ezért kedvelik ezeket a lejáratokat a külföldi befektetők is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik