Belföld

Az EU elégedett a görög szigorítással

admin
admin

2005. 04. 07. 10:30

Az Európai Bizottság pozitívan értékelte Görögország erőfeszítéseit, amelyekkel a GDP 3 százaléka alá kívánja szorítani a az államháztartási hiányt.

Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos nem csak a 2005-ös költségvetés szigorú végrehajtása miatt illette dicsérettel a görög kormányt, de további, az idei évre bejelentett, intézkedései miatt is. Az Európai Bizottság megállapítása szerint Athén – a tanács tavalyi ajánlásainak megfelelően – „hatékony intézkedéseket” tett a költségvetési hiány lefaragása érdekében. Ez a számok (valamint a görög stabilitási program) tükrében annyit tesz, hogy a tavalyi 6,1 százalékos hiányt idén 3,7-re, 2006-ra pedig 2,9 százalékra szorítják vissza.

A bizottság nézete szerint ugyanakkor a bevételekre és a kiadásokra vonatkozó projekciók részint optimisták, s így a hiány végül magasabb lehet a vártnál. Ezenkívül az Eurostat március közepén fenntartásait hangoztatta a 2004-es görög deficitadatokkal szemben, és nem zárta ki, hogy azokat később felfelé kell módosítani.

Athént ezért felszólították: tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy (a tanács tavaly februári ajánlásainak megfelelően) legkésőbb 2006-ra korrigálja a túlzott mértékű hiányt. A bizottság ezenkívül azt kérte Görögországtól: fokozottan működjön együtt az Eurostattal annak érdekében, hogy javuljon az adatok összegyűjtése és feldolgozása. A tanács a tervek szerint április 12-én vizsgálja meg a bizottság értékelését, és ekkor adja ki állásfoglalását a stabilitási programról is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.