Belföld

Antenna Hungária: indul a privatizáció

Az. ÁPV Rt. nyilvános, kétfordulós pályázatot ír ki az Antenna Hungária Rt. 75 százalék plusz 1 szavazati jogot megtestesítő részvénycsomagjának értékesítésére - döntött csütörtökön a cég igazgatósága.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a kormány 2004. október végén határozott a műsorszóró társaság privatizációs koncepciójáról. A pályázati eljárás során az ÁPV Rt. olyan befektetőt keres, aki megfelelő iparági tapasztalatokkal, referenciákkal és tőkeerővel rendelkezik ahhoz, hogy biztosítsa az Antenna Hungária Rt. további fejlődését és piaci helyzetének megerősítését.

A pályázati felhívás 2005. április 11-én jelenik meg két országos napilapban és a Financial Times-ban.

A privatizációs szervezet kiadta a mandátumot az Antenna Hungária pénteki közgyűlésére is. A többségi tulajdonos képviselője a közgyűlésen indítványozza, hogy a társaság egy részvényre vetítve 460 forint osztalékot fizessen ki tulajdonosainak.

További magánosítások

Az ÁPV Rt. igazgatósága eredménytelennek nyilvánította Szikra Lapnyomda Rt. kisebbségi részvénycsomagjának értékesítésére kiírt pályázatot – ismerteti a közlemény. A tenderre egy ajánlat érkezett, amelynek elfogadása azonban jelentős vagyonvesztést vont volna maga után.

A vagyonkezelő többszöri sikertelen értékesítési kísérlet után január közepén hirdette meg eladásra a Szikrában lévő, 15,27 százalékot kitevő tulajdoni hányadát. A névértéken 403,22 millió forintot érő részvénycsomagra március 2-án kellett beadni az ajánlatokat.

A nyomda a Láng Kiadó és Holding Rt. többségi tulajdona 62,13 százalékkal, 21,28 százalékos részvénycsomaggal az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), 1,32 százalékkal pedig magánszemélyek rendelkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik