Belföld

Szili híveivel bővült az MSZP-delegáció

Megkérdőjeleződik az MSZP vezetésének legitimitása, ha nem Szili Katalin lesz az államfő - nyilatkozta Toller László , a szocialista delegáció új tagja a Népszabadságnak.

Az MSZP országos elnöksége három fővel egészíti ki a köztársasági elnök jelöléséről az SZDSZ-el folyó tárgyalásokon részt vevő delegációját.  A döntése értelmében az eddigi, Hiller István MSZP-elnökből és Lendvai Ildikó frakcióvezetőből álló tárgyalódelegáció kiegészül Toller László és Steiner Pál elnökségi tagokkal, valamint Szabó György Borsod megyei elnökkel. 


Szili híveivel bővült az MSZP-delegáció 1

Toller László (fotó:MTI)

Az új tagok elképzeléseibe enged bepillantást a szerdai Népszabadságban megjelent Toller-interjú, melyben a pécsi a polgármester saját pártját túlzott engedékenységéért, a szabad demokraták vezetését a kompromisszumok elutasítása miatt ostorozza. Toller szerint az SZDSZ vidéki tagjai szívesen támogatnák Szilit, csakúgy mint Hiller István a szocialisták elnöke. Gyurcsánnyal kapcsolatban hozzáteszi: “Úgy tudom, a miniszterelnök nem igazán ért egyet Szili Katalin jelölésével.”
 
A szabad demokratákat a tárgyalásokon a liberális pártot Pető Iván, Fodor Gábor és Sándor Klára képviseli majd.

Az MSZP szervezetei, tagozatai, platformjai március közepe óta tehetnek javaslatot a köztársaságielnök-jelölt személyére. A tagozatok többsége Szili Katalin házelnök jelölése mellett foglalt állást, de kapott ajánlást Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter és Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke is.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szombaton úgy nyilatkozott: az SZDSZ természetesnek tartja, és áll elébe az egyeztetéseknek. Emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ már nyilvánosságra hozott egy nevet, Gombár Csabáét, akit a párt támogatna. Hozzátette: nyilvánosságra hozták elveiket is, miszerint nem pártpolitikust szeretnének az elnöki posztra, hanem olyan személyt, aki képes a nemzet egységét megjeleníteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik