Belföld

Április 18-án ül össze a pápaválasztó testület

Április 18-án, hétfőn ül össze a bíborosi konklávé, hogy megválassza a római katolikus egyház új vezetőjét - jelentette jól értesült vatikáni körökre hivatkozva szerdán kora délután az olasz televízió.

Az új pápa megválasztása a katolikus egyház „szenátusának”, a 120 főben maximalizált bíborosi testületnek a kezében van, de az egyházi előírások arra is utalnak, hogy a bíborosok a „Szentlélek szavától indíttatva”, nem pedig kényük és kedvük szerint szavaznak – rossz esetben akár 34-szer egymás után.

Bár a választás tényleges lezajlását, a szavazatszerző és lobbizó tagok tevékenységét, a különféle pozícióharcok hátterét a nyilvánosság teljes kizárása miatt valójában csak az aktív, valamint az egykor aktív bíborosok ismerhetik, a pápaválasztói konklávéról kiadott egyházi rendelkezéseken túl a hozzáértők mindig tudni vélik, hogy mi is zajlik a színfalak mögött.


Április 18-án ül össze a pápaválasztó testület 1

II. János Pál


A találgatások most sem maradnak el: egyesek szerint latin-amerikai lesz az új pápa (a témában járatosak a hondurasi Andres Rodriguez Maradiga bíboros nevét emlegetik), mások afrikai esélyest látnak (elsősorban a nigériai bíborosra gondolva).

Mások viszont a hagyományokhoz való visszatérést jósolják, amikor olasz szármzású bíborosok nevét vetik fel (a püspöki kongregáció feje Giovanni Battista Re, illetve a velencei püspök Angelo Scola). 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik