Belföld

MÁSODSZOR IS NEMZETGYÕZTES AZ AGÁRDI PÁLINKA

2005. április 5., Budapest – „Az év pálinkája" címet, továbbá 4 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérmet vitt el az Agárdi Pálinkafőzde a 2005. március elején Bécsben megrendezett Destillata versenyen. A legnagyobb közép-európai megmérettetésen, melyen összesen 142 főzde mintegy 1200 párlata vett részt, az Agárdi Pálinkafőzde a díjak mellett az összes magyar indulót megelőzve második alkalommal is elnyerte a nemzetgyőztes címet.

A Destillata a szakma által a legnagyobb közép-európai megmérettetésként számon tartott párlatverseny. A 27 tagú zsűri hat országból 142 termelő több mint 1200 párlatát értékelte. Az Agárdi Pálinkafőzde idén 9 párlattal nevezett, amelyek mindegyike díjazott lett: a Vylyan Cabernet Franc seprőpálinka „Az év pálinkája” címet, a Kajszibarack, a Birs, a Cigánymeggy, és a Barrique szilva arany-, a Feketeribizli, az Érlelt alma és az Erdei meggy ezüst-, míg a Vadmálna bronzérmet kaptak.

Az Agárdi Pálinkafőzde 2002-es megnyitása óta harmadízben vett részt a rangos nemzetközi eseményen, ahol különleges minőséget képviselő, kézzel palackozott, sorszámozott pálinkái minden évben dobogós helyen végeznek. Ezúttal nem „csak” az ország legeredményesebb főzdéjének járó nemzetgyőztes címet nyerték el, de a Kiválasztottak körébe – tehát az első kilenc helyezett közé – is bekerültek. Ez az eredmény egyúttal annak elismerése is, hogy az Agárdi által létrehozott és képviselt minőség megkérdőjelezhetetlen.

A teljes egészében zöldmezős beruházásként létrejött cég alapítói a hazai pálinka minőségének javítását, nemzetközi ismertségének és elismertségének növelését tűzte ki célul. Az évszázados hagyományok megőrzése mellett a vállalkozás a kulturált alkoholfogyasztás térnyerését és a fogyasztói igények formálását is fontos feladatának tekinti.

„Az Agárdi Pálinkafőzde valami egészen újszerűt hozott létre a hazai gasztronómiában, amire mindannyian büszkék lehetünk. A mértékadó szállodák és éttermek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy itallapjaikon csakis kiváló minőségű, a magyar gasztronómiát méltó módon képviselő párlatok szerepeljenek. Az italszaküzletek mellett ők a legnagyobb megrendelőink. Ez egyúttal azt is jelenti számunkra, hogy nemcsak egyre szélesebb fogyasztói kört nyerünk meg a pálinkának, de divatba jött Agárdi pálinkát fogyasztani.” – mondta Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik alapítója.

Bár elsődleges célközönségének az Agárdi az igényes és hozzáértő hazai fogyasztókat és a hazánkba látogató külföldieket tekinti, a minőségi pálinka a világon mindenhol kedvező fogadtatásra számíthat. A cég termékeiből jelenleg nagy mennyiség jut el Japánba, Svájcba és Luxemburgba, de a tervek között szerepel exportszállítás Romániába, Szlovákiába és Oroszországba is. A dinamikusan növekvő kereslet kielégítése érdekében a raktárkapacitás bővítésére már sor került, és a gyártási kapacitás növelése is a közeljövő feladata.

A pálinka fogyasztása hagyományosan a hideg évszakokhoz kötődik, így az Agárdi gyümölcspárlatok forgalma is ősszel-télen a legszámottevőbb. Annál is inkább, mivel a kézzel palackozott, sorszámozott Agárdi termékek presztízsajándékként is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert; az ünnepek környékén előszeretettel adják és kapják ajándékba magánszemélyek és nagy vállalatok képviselői egyaránt.

Az Agárdi „kis pálinkafőzde” működése szervesen illeszkedik Agárd és a régió gazdasági életébe. A térség kiváló alapanyagbázisként szolgál, a vállalkozás jelentős és megbízható felvásárlója a környező gyümölcsösöknek.

Néhány érdekesség:

Stahl Judit ragaszkodott hozzá, hogy Agárdi pálinkát kóstoltasson a Wall Street Journal Magyarországra látogató tudósítójával…

Réz András is jó szívvel emlékezik meg az Agárdi tapasztalatokról a nemrégiben megjelent „szagos könyv”-ében…

Para Kovács Imre szerint még absztinensnek lenni is öröm az Agárdi Pálinkafőzdében…
(Magyar Narancs, 2002. szeptember 12.)


###

További információval szolgál:
Horváth Marianna az agardi@agardi.hu e-mail címen vagy a (22) 579164-es telefonszámon.
Kérjük, látogasson el honlapunkra is a www.agardi.hu címen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik