Belföld

Kiutalták a területalapú támogatások 92 százalékát

Az európai uniós területalapú támogatások 92 százalékát kiutalták, és a jogosultak a agrárdemonstrációt lezáró megállapodásban rögzített határidőig meg fogják kapni a pénzüket - mondta az FVM helyettes államtitkára.

Nyujtó Ferenc, a Bácskai és Duna-melléki Mezőgazdasági Szövetség által szervezett bajai fórumon az Európai Unió és a hazai kiegészítő támogatások rendszerét ismertette a Baja környéki mezőgazdasági társaságok és gazdálkodók képviselőinek.

Az előadó kérdésére a jelenlévő több mint 50 szervezet képviselőinek közel 20 százaléka jelezte, hogy még a határozatot sem kapták meg a területalapú támogatásról. A jelenlévők azt kérték, hogy legalább ezeket a határozatokat kapják meg rövid időn belül.

Nyujtó Ferenc elmondta, hogy a lengyelek, szlovákok, csehek előzetesen bejelentették a finanszírozható mezőgazdasági területüket és erre várták az igénylést. Szlovákiában a területek körülbelül 95 százalékra érkezett be igény, tehát nem tudják mind a 100 százalékot lehívni. A cseheknél 97-98 százalékot tudnak lehívni, míg a lengyeleknél csak a leadott területek 90 százalékára érkezett be igény, tehát 1,3 millió hektár elszállt, az ehhez tartozó pénz meg ottmaradt Brüsszelben. Magyarországon olyan rendszert alakítottak ki, amely optimális területalapú támogatás lehívását biztosítja az Európai Unióból – mondta.

Úgy vélekedett, hogy Magyarországon túligénylés lesz, tehát a visszaosztást meg kell csinálni, de valószínűnek látszik, hogy mi közelítjük meg legjobban a száz százalékot. Magyarországon 4,7 millió hektárra becsülik azt a területet, amely után támogatást jár az unió költségvetéséből. A kétszázezret jóval meghaladó igénylő közül már csak a jogvitás esetek maradtak hátra. A 9 ezer ügyfél esetében, ahol még nem született döntés, több mint 3 ezer jogvitás ügy. Nyujtó kijelentette, hogy ezt meg kell oldani egy hónap alatt, mert április 30-ig kell kifizetni mindent.

A jogos terület pontos nagyságát április 10-éig tudja meghatározni a minisztérium, amely után ki lehet számolni, hogy a jelenlegi kifizetésekhez mennyi adódik még hozzá. Ez várhatóan 3 ezer forint körüli összeg lesz hektáronként, amelyhez az előadó szerint gyorsan hozzá lehet jutni. 

Nyujtó Ferenc elmondta, hogy a 2005-ös területalapú támogatásokat 2005. december 1-jétől lehet igényelni. Addig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elvégzi a szükséges egyeztetéseket és meghozza a határozatot a jogosultságról. Az igénylés elbírálása után napokon belül fizetni is tudnak. Ez azt jelenti, hogy a kifizetések sokkal gyorsabban fognak megtörténni, mint az uniós csatlakozás utáni első évben – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik