Belföld

KIEMELKEDÕEN SZEREPELTEK A MAGYAR PÁLINKÁK A DESTILLATA VERSENYEN

2005. április 5., Budapest – 2005. március elején Ausztriában ismét megrendezésre került a Destillata, a szakma által a legnagyobb közép-európai megmérettetésként számon tartott pálinkaverseny. A versengésben ezúttal is kizárólag 100% desztillátumok pálinkák vettek részt. A 27 tagú zsűrinek idén sem volt könnyű dolga: hat országból 142 főzde összesen 1.191 termékkel nevezett. A versengésben a magyar versenyzők ezúttal is kiemelkedő eredményeket értek el.

Az idei Destillata versenyen 6 ország termelőitől érkeztek párlatok. Magyarországról 7 főzde mérettette meg termékeit. A hazai pálinkáknak összesen 24 érmet sikerült hazahozni, ebből 2 nagyaranyat, 5 aranyérmet, 11 ezüstérmet és 6 bronzérmet. Az idei győztesek: Agárdi Pálinkafőzde (Az év pálinkája, 4 arany, 3 ezüst és 1 bronzérem), Zwack Unicum Rt. (Az év pálinkája, 3 ezüst és 4 bronzérem), Brill-Market Kft. (1 arany és 3 ezüstérem), Szicsek Kft. (2 ezüstérem), Miskolci Likőrgyár (1 bronzérem).

„Az eredmények bizonyítják, hogy a kiváló magyar pálinka a kritikus és kifinomult nemzetközi igényeknek és előírásoknak megfelel. Remélhetőleg egyre több olyan főzde és termék lesz Magyarországon, amely ezen igényeket kielégíti és ezzel a pálinka nevét világszerte jól csengővé teszi”- mondta Wolfgang Lucas, a verseny szervezőbizottságának elnöke.


A DESTILLATA 2005 MAGYAR EREDMÉNYEI

Agárdi Pálinkafőzde (Az év pálinkája, 4 arany, 3 ezüst és 1 bronzérem):
– Az év pálinkája: Vylyan Cabernet Franc seprőpálinka.
– Aranyérem: Kajszibarack, Birs, Cigánymeggy, Barrique szilva.
– Ezüstérem: Feketeribizli, Érlelt alma, Erdei meggy.
– Bronzérem: Vadmálna.

Zwack Unicum Rt. (Az év pálinkája, 3 ezüst és 4 bronzérem):
– Az év pálinkája: Fehér eper.
– Ezüstérem: Slivovitz Kosher Reserve (kóser szilva), Szomolyai cseresznye, Rózsabarack.
– Bronzérem: Birs, Érlelt alma, Vadszeder, Érlelt cseresznye.

Brill-Market Kft. (1 arany és 3 ezüstérem):
– Aranyérem: Merlot törköly.
– Ezüstérem: Cserszegi fűszeres törkölypálinka, Mátrai Muskotály törkölypálinka, Cabernet Franc törköly.

Szicsek Kft. (2 ezüstérem):
– Ezüstérem: Birs, Érlelt törköly

Miskolci Likőrgyár Rt. (1 bronzérem):
– Bronzérem: Gönci barack


A Destillatáról

A Destillata először 1992-ben Bad Kleinkirchenben került megrendezésre. Az intenzív fejlesztő munkának, valamint a folyamatosan csiszolódó kóstolási és értékelési rendszernek köszönhetően Közép-Európa legrangosabb párlat (pálinka) versenyévé nőtte ki magát. A Destillata versenyen csak olyan 100%-os desztillátumok vehetnek részt, amelyek cukor és aroma hozzáadása nélkül készültek.

A Destillata bírálati rendszere

A bírálatban egy nemzetközi csapat vesz részt (Ausztriából, Németországból, Svájcból, Csehországból, Szlovéniából, Olaszországból és Magyarországról).
A nevezett termékeket kóstolóbizottságok értékelik. Az egyes bizottságok vizsgázott szakemberekből állnak. A bírálóknak évente két, a Destillata által szervezett továbbképzésen kell részt venniük, továbbá más kóstolásokon szerzett tapasztalattal kell rendelkezniük. Munkájuk minőségét a tréningeken, valamint a kóstolás során kettős próbák segítségével folyamatosan ellenőrzik.

A bírálat 20 pontos rendszer alapján történik, melyet a svájci wädenswili kutatóintézetben dolgoztak ki. Az értékelés 4 fő sarokpont alapján történik:
ˇ Illattisztaság (technológiai tisztaság)
ˇ Gyümölcs karakteresség (jellegesség, intenzitás, minőség)
ˇ Íztisztaság (komplex íz, tisztaság, zamat, benyomás a garaton)
ˇ Harmónia (összbenyomás)
Kritériumonként 1-5 pont adható, így a maximálisan elérhető pontszám 20. Az értékelőnek rövid informatív leírásban rögzítenie kell az adott pontszám indoklását is, így a nevező nemcsak száraz adatokat kap, hanem a jövőbeni munkáját elősegítő szóbeli értékelést is.

Minden nevezett termék kétszer – az egymástól függetlenül dolgozó bíráló bizottság által – kerül értékelésre. A maximálisan adható pontszám 20. Aranyérmet 18 és 20 pont közötti termékek kapnak; 16 és 17 pont esetén ezüst, 14 és 15 pontos érékelés között pedig bronzéremmel tüntetik ki a desztillátumokat.

A nevezett párlatokat fajták szerint sorolják különböző kategóriákba. Ezen kategóriákban a legjobb termékek összehasonlító kóstolásra kerülnek, melyben minden bíráló részt vesz és kiválasztásra kerül a kategórián belüli ún. nagyaranyérmes termék (Edelbrand des Jahres – Az év pálinkája). Idén 38 ilyen díjat adtak ki.

Kiemelt díjak:

ˇ Kategóriánkénti nagyarany (idén 38, ebből 2 Magyarországról).
ˇ Nemzetgyőztes – legalább 5 nevező főzde és legalább összesen 20 termékkel – Németország, Olaszország, Magyarország (Magyarországról ezt a díjat az Agárdi Pálinkafőzde kapta).
ˇ A Kiválasztottak Köre – azon főzdék, amelyek összeredménye átlagban 18 (4,5) pont felett lett.

Idén a nevezett 142 főzdéből összesen 9 főzde került a Kiválasztottak Körébe, amely ezúttal – az Agárdi Pálinkafőzde eredményeinek köszönhetően – magyar taggal is büszkélkedhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik