Belföld

Újabb haladékot kaphatnak a kényszervállalkozások

Pető Iván szabaddemokrata politikus ismét azt indítványozza, hogy újabb egy évig ne büntessék a kényszervállalkozókat és foglalkoztatóikat.

Pető Iván szabaddemokrata politikus azt szorgalmazza, hogy az adókról járulékokról, és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvényt ismét módosítsák, vagyis az eddigi szabályozáshoz képest újabb egy évvel hosszabbodjon meg a moratórium határideje – írja a Világgazdaság. Több ezer kényszervállalkozásnál lélegezhetnek fel, amennyiben a Országgyűlés elfogadja a politikus által benyújtott indítványt.

Az érintett vállalkozásoknak ebben az esetben az adóhatóságtól nem kell tartaniuk, de a munkaügyi felügyelők továbbra is bírságolnak. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) tavaly több mint négyszáz munkaszerződést minősíttetett át, 1185-en követtek el szabálysértést – nyilatkozta Békés András, a felügyelőség elnöke.

A színlelt foglalkoztatás az adómoratórium meghosszabbítása esetén is veszélyes lehet. Az adóellenőrök ugyan nem vizsgálódnak ezen a téren, de az átminősített szerződésekről az OMMF minden esetben tájékoztatja az APEH-et, ahol a büntethetőség elévülési ideje öt év.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik