Belföld

Áfa-csökkentést szorgalmaznak a magyar szállodák

Magyarországon európai összehasonlításban az egyik legmagasabb a szálláshelyek 15 százalékos áfa-terhelése. Mindez más tényezőkkel együtt erős versenyhátrányt jelent a magyar hotelek számára a Magyar Szállodaszövetség szerint.

Az erős forint és az áfa emelkedés csökkentette a magyar szállodák versenyképességét, azonban ezen hatást jelentős mértékben kompenzálta a diszkont légitársaságok miatt hazánkba érkező turisták megnövekedett kereslete – írja a Napi Gazdaság.

A kormányzat 2004 elején emelte 12-ről 15 százalékra a szálláshelyek áfáját. A jelenlegi adóreform csomag koncepcionális szinten tartalmazza a csökkentést, amelyet a szállodák is támogatnak – nyilatkozta hétfőn a Népszabadságban Somogyi Zoltán, a Magyar Turisztikai Hivatal vezetője.

A szakma az áfa-emelést érthető okokból ellenezte, mert így a hotelek a szolgáltatás javulása nélkül lettek drágábbak. Az európai piac ugyanakkor összesen két százalékos drágulást fogadott el. A magyar szállodák ennek köszönhetően az emelkedést nem tudták a vendégekre terhelni, így viszont igen alacsony lett a nyereségesség.

Tavaly a fővároson kívül szinte mindenhol stagnált, vagy csökkent a vendégéjszakák és a vendégek száma, Budapesten ezzel szemben 20 százalékos növekedés volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik