Belföld

Az EU felkészűl a kínai textilinvázióra

Az EU, amennyiben egyes textilipari ágazatokban a Kinából érkező importáru aránya egy bizonyos küszöbértéket meghalad, megbeszéléseket kezdeményez Kínával - közölte Peter Mandelson uniós kereskedelmi biztos.

Márciusban több uniós ország, így Olaszország, Portugália, Spanyolország, Franciaország és Görögország szólította fel az uniós illetékeseket: tegyenek lépéseket a kínai textilimport korlátozására, mivel attól tartanak, hogy az olcsó kínai textiltermékek tönkreteszik a hazai textilipart.

Eddig gátolta az uniós fellépést, hogy hiányoztak a megbízható adatok a kínai textilimport idei alakulására vonatkozóan, mivel az unió csak január elseje óta nem alkalmaz kvótakorlátozásokat a kínai behozatallal szemben.

Tavaly Kína 95 milliárd dollár értékben exportált textilipari termékeket, és ezzel 20 százalékos részesedést ért el a világpiacon. A mennyiségi korlátozások megszűnésével ez az arány hamarosan elérheti az 50 százalékot.

2002 óta Kína textilpiaci részesedése a világon egyes termékek esetében 9 százalékról 65 százalékra nőtt. Az uniós belépésre váró országok közül ugyanakkor Románia is aggódik, hogy a csatlakozást kísérő termelési költségemelkedés, valamint az olcsó kínai textiláruk versenye tönkreteszi a román textilipart. Mivel a román textilipar 85 százalékban továbbfeldolgozói szerződések alapján termel, az EU csatlakozástól a termelési költségek emelkedését várják, miközben a várható bérnövekedés is lefarag Románia eddigi komparatív előnyéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik