Belföld

Eltűntek az olcsó dobozos sörök

Eltűntek az olcsó dobozos importsörök a hazai boltok polcairól, amit vélhetően az eldobható italospalackok után kivetett darab alapú termékdíj megjelenése okozozott – írja a Világgazdaság.

Az utóbbi hetekben átalakult a kínálat a legalacsonyabb árkategóriába tartozó sörök piacán. Míg tavaly az alacsony árfekvésű német dobozos sörök határozták meg ezt a piaci szegmenst, néhány hete azonban mintha eltűntek volna ezek a termékek a boltokból. Míg a legutóbbi hónapokig gyakorlatilag az összes kiskereskedelmi lánc kínálatában szerepelt több, 60-70 forintért árult dobozos sör, addig most a legolcsóbb, már hazai, konzervsörök ára is száz forint körül alakul.

Szakértők szerint a most bekövetkezett magyarországi átrendeződés a hazai környezetvédelmi jogszabályok változásának következménye. A környezetvédelmi termékdíjakról szóló törvény értelmében ugyanis januártól a gyártóknak és importálóknak, valamint a kereskedőknek plusz díjat kell fizetni, amely alól csak abban az esetben szerezhetnek mentességet, ha termékeik meghatározott arányát – a sörök esetén 65 százalékát – újratölthető csomagolásban értékesítik.

A hazai söripar ettől függetlenül nem lélegezhet fel, mert a kereskedők most a környező országokból igyekeznek a legalacsonyabb árkategóriába tartozó üveges söröket beszerezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik