Belföld

Egymillióan állnak sorba a pápa ravatalánál

Míg az utcán gyászolók tömegei várnak, a bíborosok a pápa temetését készítik elő. A kardinálisi testület megállapodott arról is, hogy a pápaválasztást április 18-án tartják.

Eközben a Szent Péter tér környéki utcákon már egymillió ember vár arra, hogy leróhassa kegyeletét, a sor már mintegy 2 kilométer hosszan várakozik. A Vatikán további tömegeket vár, egyes források szerint akár négymillióan is érkezhetnek a temetésre, ebből mintegy kétmillióan Lengyelországból indulnak útnak. A BBC jelentése szerint óránként 18 000 ember halad el a pontifex ravatala előtt. Az olasz telefontársaságok szöveges üzenetei szerint jelenleg mintegy 12 órát kell várakozni a sorban.

Rómában az utak és a metrók is megteltek gyászolókkal. Az olasz hatóságok azt fontolgatják, hogy péntekre biztonsági és közlekedési okokból megtiltják az autóhasználatot a városban. Az Agenzia Giornalistica Italia jelentése szerint Itáliában a szervezők elhalasztották az erre a hétre és a jövő hétre szervezett sztrájkokat.








Gyászba borultak a híroldalak

 

Ma felhagyott a színek alkalmazásával a legtöbb lengyel híroldal. A Gazeta és az Onet fekete-fehér oldalain szinte kizárólag az elhunyt pontifex emlékével és életével foglalkozik, míg a Gazeta Wyborcza két oldalán gyászszalagot jelentet meg.

Rómában és 200 kilométeres környezetében a szállások teljesen megteltek, a hatóságok jelenleg tömegszállások felállításán munkálkodnak. Egy Róma környéki kiállítási központban három épületben, egyenként hatezer ágyas szállást készítenek elő, a város határain túl pedig sátorvárost állítanak fel a fiatalabb zarándokok részére.


A városban mintegy 6500 rendőr és csendőr gondoskodik majd a biztonságról, 50 orvos és 100 mentőautó áll majd készenlétben.


Több mint 200 közjogi méltóság jelezte részvételét „minden idők legnagyobb temetésén”, köztük George W. Bush, Bill Clinton és Kofi Annan.

Az április 18-ra tervezett konklávén a bíborosok nemcsak a pápa utódjáról döntenek titkos szavazással, hanem végrehajtják a pápa végakaratát is. A testamentumot egyes források szerint már csütörtökön megismerheti a közvélemény. Ebből valószínűleg kiderül, hogy ki az az egyházi méltóság, akit a pápa még három évvel ezelőtt kinevezett bíborossá, de nevét nem hozta nyilvánosságra. Erre azért lehet szükség, mert egyes országokban a katolikusok marginális helyzetben élnek, és a bíborosi kinevezés veszélyeztethette volna az egyházfi életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik