Belföld

24 érmet nyertek a hazai pálinkák

Taroltak a magyar pálinkák idén a százszázalékos párlatok számára rendezett bécsi megmérettetésen. A piaci szereplők egybehangzó állítása szerint külföldön nem ismerik, Magyarországon viszont már nem kedvelik túlságosan ezt a szeszesital-fajtát.

A szakma által a legnagyobb közép-európai megmérettetésként számon tartott Destillatán hat ország 142 főzdéjének mintegy 1200 terméke indult. Magyarországról hét üzem nevezett, ezek végül 24 érmet hoztak haza – írja a Népszabadság.

A Destillatán a legeredményesebb az Agárdi Pálinkafőzde lett, amelynek Vylyan Cabernet Franc seprőpálinkája az Év Pálinkája címet nyerte el. Emellett a cég termékeit négy arany, három ezüst és egy bronzéremmel is díjazták. Ezzel az Agárdi Pálinkafőzde a Nemzetgyőztes címet is kiérdemelte.

A pálinkagyártók az emberek alulinformáltságát tartják a legnagyobb problémának. A cégeknek jobb híján önerőből szervezett versenyek, kóstolók szervezésével kell újra megszerettetni a pálinkát a magyarokkal, mivel a fogyasztók tájékoztatására nincsen pénz. Nagy András, a Szeszipari Szövetség igazgatója elmondta, hogy tavaly 7,5 millió forintot kaptak az agrártárcától ilyen célokra, ám az idén egy fillérre sem számíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik