Belföld

14 jelentkező a Malévre

Tucatnyi jelentkezővel kezdi meg a Malév privatizációjáról folyó tárgyalásokat az ÁPV Rt.

A határidőig tizennégyen jelezték, érdeklődnek a magyar légitársaság iránt – mondta a FigyelőNet kérdésre Oravecz Péter, az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója. A jelentkezők az utolsó fordulóban érvényes feltételrendszerrel pályázhatnak a társaságra, azonban ezt követően megindul az egyeztetés, így a végső egyezség feltételei egyelőre nem ismertek.


A privatizációs ügynökség mindenkit megkeresett, aki az előző privatizációs fordulókon jelezte érdeklődését, vagy akár csak megvette a pályázati kiírást. Ezek közül jelezték 14-en, hogy hajlandóak foglakozni az üggyel. Mivel minden jelentkezővel érdemben egyeztetnek, nem valószínű, hogy 30 napnál hamarabb megoldás születik az évek óta húzódó privatizációban.


Két pályázaton sem kelt el a Malév


A nemzeti légitársaság magánosítására kiírt mindkét pályázatát eredménytelennek nyilvánította az ÁPV Rt., mert a beérkezett pályázatok a privatizációs szervezet szerint „nem biztosították üzletileg kielégítő mértékben a tulajdonosi elvárásokat”. Az ÁPV Rt. a Malév részvényeinek 99,95 százalékát árulja, és az ajánlatok értékelésénél 80 százalékos súllyal szerepel a befektető által kínált vételár. A második tender elbírálásakor három befektető, a magyar, orosz és ukrán érdekeltségű Aviation Solutions International (ASI), az orosz KrasAir, illetve egy Cape Clear nevű ír csoport ajánlatát értékelték sikertelennek.


A vételáron és a Malév 36 milliárd forintos hitelállományáért való helytállás módján túl az ÁPV Rt. értékelte a pályázók ötéves üzleti tervét, a dolgozók továbbfoglalkoztatására, és a nemzeti légitársasági jelleg megtartására vonatkozó elképzeléseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik