Belföld

Útalapot tervez a kormány

A gazdasági tárca tervei szerint autópálya-fejlesztés után a közutak fenntartásából is kivonulna az állam, amelynek finanszíroszására útpénztárat hoznának létre – adta hírül a Népszabadság.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium úgy tervezi, hogy a tizenkétezermilliárd forintos hazai útvagyon állapotáért egy új cég, az Útpénztári Finanszírozó Rt. felelne. A tárca az 1998-ben megszüntetett útalaphoz hasonló pénzalapba, az úgynevezett útpénztárba tenné a közúti közlekedésből származó állami bevételek döntő részét. Ennek köszönhetően mintegy 300 milliárd forint állna rendelkezésre.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a 12 ezermilliárd forintos útvagyon kezelésére hivatott Útpénztári Finanszírozó (ÚF) Rt.-t az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság (Ukig) élére múlt pénteken kinevezett Horváth László irányítaná, aki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter korábbi informatikai vállalkozásának az Elender Computer Kft.-nek a tulajdonosa.

A Népszabadság értesülései szerint az első tárcaközi és szakmai egyeztetéseken már túljutott tervezet a Pénzügyminisztérium (PM) kivételével mindenütt kedvező fogadtatásra talált. A PM-nek az elképzelés eredményeként várhatóan az 550 milliárd forintot meghaladó jövedékiadó-bevétel mintegy 24 százalékáról, hozzávetőleg 133 milliárd forintról kellene lemondania az útpénztár javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik