Belföld

Az olaszok figyelmeztették Berlusconit

Olaszországban tartományi választásokat tartottak vasárnap és hétfőn. Az első, még nem hivatalos eredmények szerint a jelenleg kormányzó jobboldali koalíció súlyos vereséget szenvedett: tizenhárom tartományból mindössze kettőben sikerült győzniük.

Itália húsz tartományából tizenháromban voltak helyi választások az elmúlt két napban. A voksolást a pápa halála ellenére is megtartották, de a gyász miatt a választást közvetlenül megelőző napokban töröltek minden kampányeseményt. Szakértők szerint ez lehet az egyik oka a baloldal ilyen mértékű előretörésének. A választási kedv elég magas volt: a 41 millió olasz választó 71 százaléka járult az urnákhoz.

„A lovag fekete napja” – így jellemezte a baloldali La Repubblica Berlusconi vereségét. Öt éve ugyanis ebből a tizenhárom régióból még nyolcban a hozzá közel álló pártokra szavaztak a polgárok, most viszont csak Lombardia és Veneto tartományban akartak az emberek jobboldali kormányzást. A Romano Prodi vezette Olajfa szövetségnek viszont elsöprő többséget sikerült szereznie, hat tartományban – köztük az addig hagyományosan Berlusconi-hű Lazioban és Pugliában – ötven százalék fölött teljesített. Ez különösen nagy pofon a Forza Italia, a Nemzeti Szövetség, az Északi Liga ésa Kereszténydemokrata Unió alkotta kormánykoalíciónak, körülbelül egy évvel a parlamenti választások előtt. A milánói Corriere della sera napilap kérdésére Silvio Berlusconi a szövetségeseket okolja a kudarcért, mondván ők hátráltatják őt. A másik oldal vezetője, Romano Prodi viszont úgy értékelte a történteket, hogy az olaszok egyértelműen a kormányzás átvételére szólították fel őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik