Belföld

Nemzetközi élelmiszerbiztonsági konferencia Budapesten

A Nemzetközi Élelmiszerkönyvben foglalt élelmiszervizsgálati módszerek egységesítését és új tézisek kidolgozását végzi 150 nemzetközi szakértő a magyar fővárosban.

A Codex Alimentarius módosításán 52 ország megbízottja dolgozik. A tanácskozásról Biacs Péter, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBH) főigazgatója, a bizottság vezetője elmondta: a szakértők elsősorban a dioxinok és az ipari szennyeződések élelmiszerekben történő kimutatásának lehetőségeiről, valamint a biotechnológiai úton előállított élelmiszerek vizsgálatáról tárgyalnak. Biacs szólt a gluténmeghatározás fontosságáról, rámutatva: Magyarországon 15 ezer ember nem ehet kenyeret, mert allergiás a búzára, rozsra, árpára, pontosabban az ezekben jelenlévő gluténra.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a világon mintegy 220 ezer féle élelmiszer van forgalomban, Magyarországon is az elmúlt évig mintegy 40 ezret tartottak nyilván. A termékek száma növekedésnek indult Magyarország uniós tagságát követően, mivel az EU-ban mintegy 80 ezer féle élelmiszert forgalmaznak.

Az utóbbi tíz évben robbanásszerűen megnövekedett az élelmiszerminőséggel és -biztonsággal foglalkozó szakértők munkája. Magyarországon az élelmiszerek vizsgálatával több szervezet is foglalkozik, például az FVM állat- és növényegészségügyi ellenőrző hálózata, valamint a közegészségügyért felelős szervezetek és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség is. Ezek a szervezetek csak mellékesen foglalkoznak élelmiszerekkel, ezért az élelmiszerellenőrzést egységesíteni kellene Magyarországon. Magyarország ugyanis a WTO (Világkereskedelmi Szervezet) tagja, így 100 százalékosan meg kell felelnie a világban alkalmazott élelmiszerszabványoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik