Belföld

Júniusban választhatnak államfőt

A miniszterelnök nemcsak koalíciós partnerével, de az ellenzékkel is konzultálna. Gyurcsány Ferenc közölte: kizárt, hogy a nép válasszon elnököt.

A kormányfő a Kossuth rádió reggeli hírműsorában elmondta, hogy mindkét koalíciós párt vezetősége a parlamenti egyeztetést szorgalmazza az államfő-jelölésről, ugyanakkor a pártok “belső ügyének” nevezte, hogy milyen menetrendben alakítják ki a maguk véleményét.

A minszterelnök szerint szakítani kell a legutolsó választást megelőző gyakorlattal, ahol ilyen egyeztetés nem volt, és konzultálni kell a parlamenti pártok között, mert a döntés kötelessége és átfogó felelőssége a parlamenté.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP-nél teljesen lekerült -e a napirendről az a korábbi javaslat, miszerint a nép válassza meg az államfőt, Gyurcsány Ferenc közölte: ebben a kérdésben nincs egyetértés a parlamenti pártok között, de a koalíción belül sem. Az MSZP korábbi álláspontja változatlan, de nincs napirenden maga a kérdés, s mint mondta, úgy gondolja, hogy most nem is kell napirendre venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik