Belföld

Börtönbüntetést kaptak a saját zsebre bírságoló rendőrök

Jogerősen letöltendő börtönbüntetést szabott ki a Pécsi Ítélőtábla két rendőrre és a fegyveres testület egy volt tagjára, mert két évvel ezelőtt saját zsebre bírságoltak autósokat.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa Illés Józsefet, a Szigetvári Rendőrkapitányság főtörzsőrmesterét négy év hat hónap, Varga Szabolcs Gábor volt rendőrt három év hat hónap szabadságvesztésre és Toldi Attila rendőrt egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Illés József és egykori kollégája, Varga Szabolcs Gábor még 2002-ben, egy beszélgetésük során vetették fel, hogy rendőri egyenruhába öltözve megállíthatnának szabálysértést elkövetett autósokat, akiket hivatalos eljárást színlelve rávehetnének a fizetésre.

A beszélgetést tett követte. A két férfi egyikük magáncélra használt autójához hamis rendszámokat, kék villogót és egy, a régi traffipaxhoz némileg hasonló, digitális, ébresztőórás rádiót szerzett és 2003. február 17-én este a 7-es főúton, Somogy és Zala megye határán “járőrözni” kezdtek, hogy gyorshajtókat találjanak. A lebukás elkerülése végett ötezer forintot fizettek egy barátjuknak, hogy figyelje a balatonkeresztúri rendőrörös épületét, s ha onnan rendőrautó indul el, azt azonnal jelentse nekik.

Este tizenegy óra körül meg is állítottak egy autóst, akivel közölték: 120 kilométeres óránkénti sebességgel haladt. Mindez százezer forintjába és a jogosítványába kerül, hacsak nem fizet nekik hatvanezer forintot. Az autós Keszthelyre ment, hogy pénzt vegyen fel egy bankautomatából, majd visszatért és fizetett, így visszakapta jogosítványát.

Két nappal később a Belügyminisztérium Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata akciót szervezett, mert több bejelentés is érkezett, hogy rendőrök saját zsebre bírságolnak. Két járőr kiszúrta és megpróbálta megállítani Illés Józsefék autóját, de elmenekültek. A kocsira körözést adtak ki. Amikor ezt Toldi Attila megtudta, értesítette Varga Szabolcs Gábort.

A bűncselekmény résztvevőit hamarosan elfogták és eljárást indítottak ellenük. A Somogy Megyei Bíróság a vádlottakat befolyással való üzérkedésben, vesztegetésben, hivatali visszaélésben találta bűnösnek, amelyért Illés Józsefet négy év hat hónap, Varga Szabolcs Gábort három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre, Toldi Attilát egy év, a rendőrőrsöt figyelő harmadrendű vádlottat, akinek ítélete első fokon jogerőre emelkedett egy év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik